Συνέντευξη στις Γεωργία Κριεμπάρδη & Νεκταρία Ψαράκη

Για την υποψηφιότητα Μπελέρη η Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστών/Μεταναστριών και Αλληλέγγυων είχε εκδώσει μία ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Θεωρούμε πως η υποψηφιότητα αυτή, που φημολογούνταν για εβδομάδες, αποτελεί άλλη μια φθηνή προσπάθεια εργαλειοποίησης και καλλιέργειας του εθνικισμού με στόχο να κρυφτούν τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν σήμερα Έλληνες, μετανάστες και ομογενείς, και δεν είναι άλλα από την ακρίβεια, τη διάλυση της κοινωνικής πρόνοιας τα σκάνδαλα, τα Τέμπη κλπ. Άλλωστε το ίδιο είχε γίνει και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές».

Η Πάτι Βαρδάμη, ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Press» και ανέφερε χαρακτηρισιτκά: «Ως πρωτοβουλία εμείς έχουμε βγάλει μία ανακοίνωση σε σχέση με αυτή την υποψηφιότητα και έχουμε σοβαρούς πολιτικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς σε σχέση με το ίδιο το πρόσωπο του Μπελέρη, αλλά και με το να εργαλειοποιείται η Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Γενικότερα, υπάρχει μία έξαρση του Εθνικισμού κάθε φορά που υπάρχει μία πολιτική κρίση ή μία εκλογική ανάγκη».

Όπως αναφέρει η κ. Βαρδάμη, τη σύνδεση ανάμεσα στην υποψηφιότητα Μπελέρη και την επισημοποίηση του εθνικισμού την κάνει η ίδια η κυβέρνηση και μάλιστα δεν το κρατάει κρυφό: «Το συνδέει η ίδια η Κυβέρνηση άμεσα. Δηλαδή το να σηκώνει αυτό το θέμα. Πέρυσι, όταν είχαμε Εθνικές Εκλογές, συνέβη ακριβώς το ίδιο, απλά θεσμοποιήθηκε αυτή τη φορά και αυτό θεωρήσαμε ότι είναι ακόμα πιο σοβαρό σαν επισημοποίηση του Εθνικισμού για πολιτικούς σκοπούς».

Σύμφωνα με την κ. Βαρδάμη, ο τρόπος που εργαλειοποιείται είναι πάρα πολύ απλός: «Πρώτον εργαλειοποιείται η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας στο κομμάτι που ζει εδώ πέρα. Σηκώνουμε ένα εθνικό φρόνιμα ως προς αυτό και ελκύουμε άτομα εκεί. Χρησιμοποιούμε όλο αυτό το θέμα ώστε να επικυρώσουμε ό,τι εθνικιστικό και ακροδεξιό άλλο κομμάτι έχουμε εγχώριο και επίσης πιστεύουμε ότι όλη αυτή η κατάσταση μπαίνει σε μία ας πούμε κρίση των σχέσεων των δύο χωρών και επηρεάζει πολύ την ελληνική μειονότητα που ζει στην Αλβανία και τις σχέσεις μεταξύ της μειονότητας εκεί και των γύρω περιοχών. Δηλαδή όλα αυτά έχουν πολλαπλές θεωρώ επιπτώσεις».

«Αυτό είναι φανερά πολύ αντιφατικό, διότι έχει υπάρξει τρομερό διπλωματικό επεισόδιο με αφορμή την στήριξη τότε του Μπελέρη και τώρα την υποψηφιότητά του. Να θυμίσω ότι πολλές φορές και σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και συναντήσεις έχει γίνει θέμα. Η Ελλάδα έχει απειλήσει να το πω ότι θα θέσει βέτο σε διάφορες συνταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας. Πέρσι έχει γίνει εδώ μια συνάντηση των ηγετών χωρών Βορειοδυτικών Βαλκανίων και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν ήταν προσκεκλημένος σ’ αυτή τη συνάντηση, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Επίσης επειδή τυχαίνει να ταξιδεύω συχνά αυτή την περίοδο στην Αλβανία για οικογενειακούς λόγους, μπορώ να πω ότι αυτή η περίπτωση συζητιέται πάρα πολύ. Και αυτό γινόταν πριν δηλωθεί η υποψηφιότητα. Απλοί άνθρωποι με ρωτάνε γιατί το κάνει αυτό η Ελλάδα και γιατί το σηκώνει με αυτόν τον τρόπο και δεν…», πρόσθεσε ενώ εξήγησε ότι άνθρωποι που συζητάνε γι’ αυτό δεν είναι καθόλου απαραιτήτως άνθρωποι που είναι φιλοκυβερνητικοί.

Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι οι ανησυχίες της Πρωτοβουλίας δεν συνδέονται με κάποια υποτιθέμενη στήριξη στην κυβέρνηση Ράμα για την οποία έχουν θέσει προβληματισμούς και εκδώσει ανακοινώσεις σε σχέση με τις πολιτικές της. Μάλιστα, η κ. Βαρδάμη σχολιάζει ότι το να συνδέεται η διαφωνία με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης με τα συμφέροντα της κυβέρνησης Ράμα θυμίζει τον τρόπο που αντιδρά πάντα η κυβέρνηση για το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, αφού μόλις δεχθεί κριτική σπεύδει να απαντήσει «είσαι με τον Ερντογάν»:

«Και δεν έχει καθόλου σχέση με την Κυβέρνηση Ράμα. Η δικιά μας ανακοίνωση αναφέρεται σε συγκεκριμένη ας πούμε μεθοδολογία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Είναι το ίδιο σαν να συζητάμε κάτι σε σχέση ας πούμε με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και να έρθει η Ελληνική Κυβέρνηση και να λέει “ααα μα αφού έχεις την αφήγηση του Ερντογάν”. Δηλαδή… Ακριβώς το ίδιο πράγμα. Εργαλειοποιεί ήδη το πολιτικό μας επιχείρημα στο ότι στηρίζουμε ας πούμε έναν εθνικό αντίπαλο.
Ήδη και σε αυτό το αντιεπιχείρημα υπάρχει εθνικισμός πιστεύω εγώ, γιατί η Κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί στο πολιτικό κομμάτι το πώς στηρίζεις ένα άτομο που έχει περάσει από ελληνικούς θεσμούς, δεδομένου ότι η δικαστική διαδικασία για τον Μπελέρη έχει γίνει στην Ελλάδα. Για ένα άτομο που έχει καταδικαστεί στην ουσία για οπλοφορία και για πιθανή ας πούμε ένοπλη επίθεση».

Συνταξιοδοτικό: «Ο ρατσιστικός νόμος Κατρούγκαλου που απαιτεί 40 χρόνια διαμονής στη χώρα για τη συνταξιοδότηση»

Στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν και Έλληνες μειονοτικοί της Αλβανίας, με την κ. Βαρδάμη να τονίζει ότι «αυτός ο διαχωρισμός, οι Αλβανοί και οι Έλληνες οι ενωτικοί της Αλβανίας δεν είναι τόσο ξεκάθαρος και τόσο απόλυτος».

Όπως εξηγεί, υπάρχουν μεταξύ των κοινοτήτων προφανώς διάφοροι άνθρωποι. «Υπάρχουν αυτοί που είναι λίγο πιο κοντά σ’ αυτή την εθνικιστική αφήγηση της κυβέρνησης και την υιοθετούν σαν τρόπο ομιλίας, ζωής, πολιτικής και υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που είναι αλληλέγγυοι, είναι για το δίκαιο, είναι απ’ την κοινωνία… Όπως είπα έχουμε μέλη στη δικιά μας τη συλλογικότητα και από την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας».

Ένα από τα πραγματικά προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν είναι το συνταξιοδοτικό: «Συγκεκριμένα στο συνταξιοδοτικό υπάρχει αυτός που κρίνουμε ως ρατσιστικός νόμος Κατρούγκαλου, οι κάτοικοι της χώρας πρέπει να αποδείξουν ότι έχουνε μείνει νόμιμα 40 έτη συνεχή στη χώρα για να λάβουν τη βασική σύνταξη. Εμείς τώρα έχουμε μπει στην τέταρτη δεκαετία, αλλά οι πρώτοι άνθρωποι ήρθαν το 1991, μένουν 33 έτη. Πρώτον. Άρα δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι θα μπορούμε να πληρούμε αυτό το κριτήριο».

Και συνεχίζει: «Δεύτερον. Αυτοί που έχουνε μείνει συνεχές διάστημα εδώ, μπορεί να μην είχαν όλο αυτό το διάστημα χαρτιά που μπορούν να αποδείξουν ότι μένανε νόμιμα εδώ πέρα, γιατί το ίδιο το Ελληνικό κράτος δεν επέτρεπε να είχες νομιμοποίηση. Αλλά αυτό που ήθελα να καταλήξω, ότι εκτός του ότι είναι αυτός ο νόμος για κάθε χρόνο που δεν τηρείς αυτή την προϋπόθεση, σου κατεβαίνει η σύνταξή σου. Μειώνεται η σύνταξή σου».

«Οι ομογενείς που η ελληνική κυβέρνηση έχει τόσο μεγάλη κορώνα πρέπει να μένουν Ελλάδα 30 χρόνια για να πάρουν σύνταξη»

«Για τους ομογενείς που η ελληνική κυβέρνηση τους έχει τόσο πολλή μεγάλη κορώνα, αρχικά ο νόμος έλεγε 40 χρόνια και μετά από μεγάλες αντιθέσεις, έγινε 30 χρόνια για τους ομογενείς, αλλά συνεχίζει να υπάρχει το κριτήριο της νόμιμης παραμονής στη χώρα για 30 χρόνια. Έχουμε συναντήσει εργατολόγους και νομικούς για να καταλάβουμε κι εμείς πώς εφαρμόζεται, γιατί προφανώς είναι τεχνικά αρκετά περίπλοκη η διαδικασία. Αυτό που μας έχουνε πει είναι ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν απλά να πηγαίνουν και να υπογράφουν μία υπεύθυνη δήλωση και να πουν “ναι ήμουν εδώ πέρα τα τελευταία σαράντα χρόνια” και οι κάτοικοι με άλλη καταγωγή πρέπει να φέρουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για τη μονιμότητα και τα έτη τα οποία δείχνουν ότι έχουν μείνει εδώ νόμιμα. Αυτός είναι ο νόμος. Ότι πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις μείνει στα σαράντα χρόνια…», εξηγεί.

«Διακρατική συμφωνία η λύση, αλλά η κυβέρνηση έχει πιο πολλά να κερδίσει με τις ψήφους που προσπαθεί να πάρει τώρα»

Στόχος της καμπάνιας της Πρωτοβουλίας Αλβανών Μεταναστών και Αλληλέγγυων είναι μία διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να συμψηφισθούνε τα έτη εργασίας στην Αλβανία και στην Ελλάδα, να αναγνωριστούν και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες και άτομα που έχουν μείνει εδώ, έχουνε ξαναγυρίσει στην Αλβανία και έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, οπότε είναι άκρως απαραίτητο να γίνει αυτή η διακρατική συμφωνία σε σχέση με το συνταξιοδοτικό και να συμψηφισθούνε τα έτη και να πάρει ένα άτομο τελική σύνταξη σε μια από τις δύο χώρες και ελπίζουμε ότι υποθέσεις σαν την υπόθεση Μπελέρη δεν θα σταθούνε εμπόδιο στο να κατακτήσουμε τα υπόλοιπα δικαιώματα τα οποία παλεύουμε πραγματικά για να γίνουν αυτές οι συμφωνίες».

Καταλήγοντας σχολιάζει: «Προφανώς έχει πιο πολλά να κερδίσει με τις ψήφους που προσπαθεί να πάρει τώρα από το απλά να έρθει σε μία συμφωνία για τις συντάξεις για μία ομάδα ανθρώπων που έχει στηρίξει την οικονομία και το ασφαλιστικό, έχει υπάρξει η σπονδυλική στήλη της εργατικής τάξης στην Ελλάδα για δεκαετίες και που αυτή τη στιγμή στερείται το δικαίωμα στη σύνταξη και στην ιθαγένεια. Να μην ξεχάσουμε και το άλλο μεγάλο σωστό. Αυτή τη στιγμή η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα είναι περίπου στο μισό εκατομμύριο και μόνο το 1/4 των ανθρώπων αυτών ψηφίζουν. Οπότε μιλάμε για μία εργατική τάξη της οποίας στερούνται απόλυτα όλα τα δικαιώματα, δεν μπορεί να ψηφίσει, δεν μπορεί να πάρει σύνταξη, δεν μπορεί να νιώσει ίσος πολίτης…».