Ολόκληρη η επιστολή της Πρωτοβουλία Αποφοίτων Αρσακείων Θεσσαλονίκης:
Η πρόσφατη ειδησεογραφία, η οποία αφορά τα Αρσάκεια Σχολεία και δημιουργεί διάφορες σκέψεις για το περιβάλλον που αντιμετώπιζαν ή αντιμετωπίζουν οι μαθητές τους δεν μπορεί να μας αφήνει ανεπηρέαστους και αδιάφορους. Οδηγούμενοι από την ανάγκη μας να πάρουμε θέση ως απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, θέλουμε να δηλώσουμε πως:
1) Οι συνθήκες που αντιμετωπίσαμε ως μαθητές στα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης ήταν σχεδόν πάντα ιδανικές και αυτό οφείλεται ως επί το πλείστον στους καθηγητές μας, οι οποίοι θεωρούμε πως στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει ο παιδευτικός τους ρόλος, σε όλα τα επίπεδα και τίμησαν με την στάση τους το λειτούργημα που υπηρετούν ή υπηρέτησαν.
2) Παρόλα αυτά, στηρίζουμε τους αποφοίτους όλων των Αρσακείων Σχολείων που έχουν τυχόν υποστεί οποιασδήποτε μορφής παρενόχληση, κακοποίηση ή προσβολή και τους προτρέπουμε να μιλήσουν, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς καμμία επιφύλαξη. Τους λέμε πως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και κάθε προσπάθεια συγκάλυψης τέτοιων περιστατικών αμαυρώνει το έργο εκείνων των καθηγητών των Αρσακείων Σχολείων που εδώ και δεκαετίες τιμούν τον ρόλο τους καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες.
3) Η διεθνής εμπειρία από εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι η διερεύνηση περιστατικών κακοποίησης, παρενόχλησης, και bullying είναι ιδιαίτερα επίπονη για κάθε οργανισμό. Εμπεριέχει ελλιπή στοιχεία, υπεράνω υποψίας συναδέλφους που συμπεριφέρθηκαν ανάρμοστα, μη ποινικά διωκόμενες πράξεις οι οποίες όμως δεν μπορεί να είναι αποδεκτές σε ένα σχολικό περιβάλλον. Μας προβληματίζει έντονα λοιπόν η αντιμετώπιση των καταγγελόντων από την διοίκηση, η οποία επέλεξε να τους απαξιώσει. Θα θέλαμε και θα περιμέναμε από το σχολείο στο οποίο εμείς περάσαμε τα μαθητικά μας χρόνια, να ενσωματώσει πρακτικές που ακολουθούνται αλλού στον κόσμο για την αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων.
4)Συγκεκριμένα, προτείνουμε στο σχολείο να κάνει τα εξής βήματα μέσα στους επόμενους μήνες: α) να καθοριστεί ένα πλαίσιο, το οποίο να περιγράφει τι θεωρείται παρενόχληση. Θα θέλαμε να δημιουργηθεί καθορισμένο πλαίσιο για το τι θεωρείται μη αποδεκτή συμπεριφορά και το πώς μπορεί κάποιος να κάνει κάποια αναφορά επώνυμα/ανώνυμα, β) ποια είναι η διαδικασία μέσα από την οποία παίρνονται οι αποφάσεις και ποιες είναι οι πιθανές ποινές και γ) να υπάρχει συγκεκριμένο γραφείο που χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις, με την κατάλληλη γνώση του αντικειμένου.
Περιστατικά κακοποίησης, παρενόχλησης, και bullying συνέβαιναν και συμβαίνουν. Μέσα σε 185 χρόνια λειτουργίας, χιλιάδες καθηγητές, και δεκάδες χιλιάδες μαθητές, είναι πιθανό τέτοια περιστατικά να έχουν εκδηλωθεί και στα Αρσάκεια Σχολεία, όπως και σε πολλά σχολεία σε όλο τον κόσμο. Σκοπός δεν είναι να αρνηθούμε την ύπαρξη τους, αλλά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε να βγουν στην επιφάνεια και να εκμηδενίσουμε τις πιθανότητες να υπάρξουν στο μέλλον. Θέλουμε το Αρσάκειο να πρωτοπορεί σε τέτοιες πρωτοβουλίες, και όχι να κρύβεται πίσω από θεσμικά κενά.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καθηγητές μας και στους μαθητές των Αρσακείων Σχολείων κάθε χρονιάς
*Η πλατφόρμα που μπορούν απευθυνθούν και άλλοι απόφοιτοι Θεσσαλονίκης