Υπενθυμίζεται ότι πλήθος σωματείων και φορέων έχουν εξαγγείλει απεργίες εν όψει της εργατικής Πρωτομαγιάς, με την ΓΣΕΕ και την ΕΣΗΕΑ να ανακοινώνουν να απεργούν χθες, στις 4 Μαΐου, ενώ η Α.Δ.Ε.Δ.Υ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θα απεργήσουν στις 6 Μαΐου.Στη θεματολογία και τα προτάγματα της φετινής εργατικής πρωτομαγιάς φαίνεται ότι βρίσκεται το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ουσιαστικά την κατάργηση του 8ωρου. Σε ό,τι αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) εξήγγειλε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 09:00 και από τις 21:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας στις 4 Μαΐου, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ ανακοίνωσε 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον ηλεκτρικό (Γραμμή 1) στις 6 Μαΐου.

«135 χρόνια μετά την ιστορική μάχη των εργατριών και εργατών του Σικάγο, η ιστορική κατάκτηση των εργαζόμενων για το 8ωρο τίθεται υπό αίρεση. Το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, μέσα από τη θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας και το μηχανισμό της «ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας», αναιρεί το 8ωρο, το δικαίωμα αμοιβής για την υπερωριακή εργασία και την κυριακάτικη αργία, υποσκάπτει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προετοιμάζοντας έτσι ένα μέλλον εργασιακής ζούγκλας, απορρύθμισης και τσακίσματος εργατικών δικαιωμάτων. Για άλλη μια φορά, η αδίστακτη αυτή κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία και τον υγειονομικό κίνδυνο, που έχει επαυξήσει η ίδια με τις επικίνδυνες πολιτικές της αδιαφορίας για τη δημόσια υγεία, προκειμένου να προωθήσει προκλητικούς νόμους που στερούνται στοιχειώδους κοινωνικής νομιμοποίησης και υποθηκεύουν το μέλλον του κόσμου της εργασίας» τονίζει σε σχετικό κείμενό της η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα και προσθέτει:

«Ταυτόχρονα το Υπουργείο Εργασίας, με τις προτεινόμενες νομοθετικές προβλέψεις για την δυνατότητα θεραπείας της ακυρότητας της καταγγελίας της σύμβασης, ακόμα και μετά (!) την τρίμηνη προθεσμία, απελευθερώνει ουσιαστικά τις απολύσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης αυτής ήταν η κατάργηση της υποχρέωσης αιτιολόγησης των απολύσεων, έναν μόλις χρόνο μετά τη θέσπισή της για πρώτη φορά στη χώρα μας. Συνολικά, το νομοθέτημα είναι κυριολεκτικά γραμμένο στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, με την κυβέρνηση να αρκείται στην επικοινωνιακή του διαχείριση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση βαθαίνει την πορεία ακύρωσης δημοκρατικών κεκτημένων και δικαιωμάτων, και το θεμελιώδες, συνταγματικά κατοχυρωμένο συνδικαλιστικό δικαίωμα, μέσα από τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η αυταρχική παρέμβαση στον τρόπο που συγκροτείται και λειτουργεί το εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από μια επίφαση «δημοκρατίας» αποκλειστικό σκοπό έχει την απαξίωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, την διευρυμένη ηλεκτρονική καταγραφή και παρακολούθηση των συνδικαλιζόμενων εργαζόμενων και την έξωθεν επιβολή στις αποφάσεις των συλλογικών συνδικαλιστικών οργάνων από εργοδοτικούς, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Το θεμελιώδες όπλο αγώνα των απανταχού εργαζόμενων, η απεργία, «ποινικοποιείται», και τίθενται διαδικαστικές και θεσμικές προϋποθέσεις που καθιστούν την άσκηση του δικαιώματος υπέρμετρα δυσχερή, αλλοιώνοντας την απροϋπόθετη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος.

Το συνδικαλιστικό και απεργιακό δικαίωμα, η ανεξαρτησία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και διαδικασιών, αποτελούν κορωνίδα των εργατικών και δημοκρατικών κεκτημένων του λαού, και η διασφάλιση της ακώλυτης άσκησής τους, προϋπόθεση για τη δυνατότητα των εργαζόμενων να διεκδικούν δικαιώματα.
Καθήκον κάθε εργαζόμενου και εργαζόμενης, κάθε δημοκρατικού πολίτη, είναι να υπερασπιστεί τα κεκτημένα αιματηρών εργατικών αγώνων αλλά και το στοιχειώδες δικαίωμα των εργαζόμενων να αγωνίζονται, να διεκδικούν συλλογικά.

Η Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα θα αγωνιστεί στο πλευρό του εργατικού και λαϊκού κινήματος για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων για 8ωρο και αξιοπρεπή εργασία και του συνδικαλιστικού δικαιώματος, που αποτελεί τον πυρήνα μιας δημοκρατικής κοινωνίας, που επιτρέπει στις ζωντανές δυνάμεις της να αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή και την ευρύτερη κοινωνική πρόοδο.

Η φετινή απεργία της εργατικής Πρωτομαγιάς είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου και εργαζόμενης, κάθε νέου και νέας, κάθε πολίτη.

Να μην επιτρέψουμε την επιστροφή της κοινωνίας μας αιώνες πίσω στην ιστορία.

Συμμετέχουμε και καλούμε σε μαζική στήριξη στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στην πορεία της 6/5 με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα σωματεία των εργαζόμενων σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας»