Σύμφωνα με ρεπορτάζ του caputal.gr, που επικαλείται πληροφορίες από αρμόδια στελέχη των ταμείων που ανήκουν στον e – ΕΦΚΑ, η τρύπα του 1,7 δισεκατομμυρίου αναμένεται να δημιουργηθεί από τα μέτρα των παρατάσεων της καταβολής των εισφορών από κλειστές και πληττόμενες -λόγω κορονοϊού- επιχειρήσεις αλλά και γενικότερα από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία οδηγεί σε μείωση της απασχόλησης και, άρα, των καταβλητέων εισφορών.

Όπως επισημαίνεται, η τάση αυτή είναι ορατή στον προϋπολογισμό του ασφαλιστικού υπερφορέα, όπου καταγράφηκε τον Μάρτιο πτώση 13% στα έσοδα από εισφορές του ιδιωτικού τομέα, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σχετική πτώση εσόδων μέχρι στιγμής για τον Απρίλιο είναι της τάξης του 25%, σχεδόν διπλάσια από αυτή του Μαρτίου.

Όπως αναφέρουν οι προβλέψεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020 αναμένεται, κατά μέσο όρο, μείωση 35% στα έσοδα από τις εισφορές του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει την «τρύπα» ύψους 1,7 δισ. στον κλάδο κύριας ασφάλισης του e-EΦΚΑ, ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 80% της μηνιαίας δαπάνης για την καταβολή κύριων συντάξεων.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ