Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς απειλείται άμεσα η εισπραξιμότητα και ακολούθως η ρευστότητα των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσιάζει «Το Βήμα», η κρίση εξαιτίας του κορονοϊού έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος.
Μετά από συνεχείς τηλεδιασκέψεις, οι προμηθευτές και οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας κατόρθωσαν να αποσπάσουν τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ότι όποιο μέτρο κι αν ληφθεί προκειμένου να στηριχθούν οι καταναλωτές, η κυβέρνηση θα εγγυηθεί όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά για ολόκληρη την αγορά.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στις τηλεδιασκέψεις τέθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα καθώς το υπουργείο φαίνεται να έχει εξετάσει και σενάρια όπως την αναστολή πληρωμών σε τιμολόγια ρεύματος.
Στις τηλεδιασκέψεις της Πέμπτης υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητήθηκε η αξιολόγηση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού στους καταναλωτές και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον εξετάστηκε η αξιοποίηση από τον κλάδο, των μέτρων στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με φόντο αφενός την πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος και των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και αφετέρου την πτώση της κατανάλωσης ρεύματος και τη μείωση των εισπράξεων από την αγορά.
Από πλευράς τους τα στελέχη του υπουργείου Ενέργειας τόνισαν ότι η κρίση του κορονοϊού αντιμετωπίζεται ως κρίση ρευστότητας και ως πρώτο βήμα πρότειναν την προώθηση ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και θα αντιμετωπίζουν τις όποιες επιπτώσεις στην αγορά και στους καταναλωτές, χωρίς επιβάρυνση των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.