Αύξηση παρουσιάζουν καθημερινά οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός που στάθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που συγκάλεσε το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως αναφέρεται, οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στην Αττική υπολογίζονται πλέον στις 50-80 νέες εισαγωγές καθημερινώς.

Στην 1η ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως τα μέτρα θα αλλάζουν όποτε το απαιτούν τα δεδομένα. Εντούτοις απέφυγε να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέο πιο αυστηρού lockdown τύπου Μαρτίου ή εάν στην σύσκεψη των ειδικών της Παρασκευής αναμένεται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

«Πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης λίγο νωρίτερα.

«Να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε» από τον υπουργό Ανάπτυξης για τη λειτουργία της αγοράς

Τι πρέπει να κάνουμε όσοι λαμβάνουμε αποφάσεις; Να αναλύσουμε τα δεδομένα, να κοιτάξουμε αν έχει αλλάξει κάτι στο περιβάλλον, να δούμε τις εισηγήσεις των επιστημόνων και προσαρμοστούμε όσο πιο γρήγορα στις νέες συνθήκες. «Αυτό ακριβώς έγινε αυτή την εβδομάδα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερώτηση για το αν σχεδιάζεται lockdown τύπου Πάτρας στην Αττική.

Αύξηση κρουσμάτων στην Αττική 34-40%

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων στην Αττική 34-40%. «Θα έπρεπε οπωσδήποτε να προσαρμοστούμε έγκαιρα στις νέες αυτές συνθήκες», εξήγησε. «Είχαμε την εισήγηση της επιτροπής και πήραμε τις αποφάσεις», συνέχισε. «Ακριβώς το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσουμε σε όλες τις περιοχές της χώρας μας», υπογράμμισε.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο Ταραντίλης εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως πρόκειται για ένα «νέο δεδομένο», αλλά «όπως ξέρουμε όλοι, χωρίς να είμαστε, ωστόσο, ειδικοί, ιοί και μεταλλάξεις πάντα συνυπάρχουν».

«Δεν υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μέχρι τώρα με βάση τις επιστημονικές έρευνες και ό,τι υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι το οποίο δεν αντιμετωπίζεται, «δεν φαίνεται να μην αντιμετωπίζεται από τα μέχρι εμβόλια», σημείωσε. «Είμαστε σε εγρήγορση, πάντα δρούμε προληπτικά έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», υπογράμμισε.

Σε στέλεχος της εκκλησίας το κρούσμα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και «δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε, γι’ αυτό γίνεται ιχνηλάτηση»

Οι μεταλλάξεις και το εμβόλιο

«Δυστυχώς τώρα πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο. Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις αυτή τη στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας», είπε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, σημειώνοντας ότι η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού, από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι περισσότερο μεταδοτικές και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο συνδυάζεται και με μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Μάλιστα, έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο καθολικού Lockdown σε περίπτωση απότομης αύξησης των κρουσμάτων, ενώ σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις ο ίδιος είπε πως δυστυχώς ειδικά για τη νοτιαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά. Ο ίδιος επικαλέστηκε κλινικές μελέτες στο πεδίο που υπάρχουν, της Johnson και της Novamax.

Ο Σύψας τόνισε πως στην Ελλάδα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer προς το παρόν και υπάρχουν μελέτες – όχι πεδίου αλλά εργαστηριακές – που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό ακόμα και με τις μεταλλάξεις. «Αυτό όμως μένει να το δούμε και στην πραγματική ζωή και όχι στο εργαστήριο».

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για το αν με αυτά τα δεδομένα χρειαστεί και μια δόση αργότερα ανέφερε πως ήδη όλες οι μεγάλες εταιρίες που φτιάχνουν τα εμβόλια ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα και αυτό συνίσταται σε μια τρίτη δόση του εμβολίου το οποίο θα είναι ελαφρώς τροποποιημένο έτσι ώστε να καλύπτονται και οι μεταλλάξεις.

Καμπανάκι για ενδεχόμενο να «ξαναγυρίσουμε πάλι στην εποχή της Γουχάν» λόγω μεταλλάξεων

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει ήδη νοσήσει με τον κανονικό κορωνοιο να ξανανοσήσουν με κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις δήλωσε πως δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα και ο ιός να παρακάμψει την προηγούμενη ανοσία. Οπότε στην περίπτωση αυτή είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό. Ξαναγυρνάμε πάλι στην εποχή της Γουχάν. Δηλαδή έχουμε ένα καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό.

Όπως ο ίδιος τόνισε αν επικρατήσει το στέλεχος της Νοτιού Αφρικής στην Ελλάδα είναι προφανές ότι η προηγούμενη νοσηση δεν μας καλύπτει. Έχουμε ένα καινούργιο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν. Δεν ξεκινάμε ακριβώς στο μηδέν αλλα πολύ κοντά στο μηδέν. «Είναι ένας καινούργιος ιός που δεν τον γνωρίζουμε και ίσως μας μολύνει περισσότερο από τον παλιό».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση παράτασης της πανδημίας λόγω των νέων δεδομένων ο ίδιος είπε πως αν οι μολύνσεις με την βρετανική μετάλλαξη φτάσει στο 30% και εφόσον υποθέσουμε ότι όντως είναι περισσότερος μεταδοτικός κατά 50%  τότε πρέπει να αναμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο απότομη και μεγάλη αύξηση της επιδημίας ενώ τόνισε πως και η άνοδο που είδαμε τον Ιανουάριο ίσως να οφείλεται στην μετάλλαξη όπως συμβαίνει στην Βρετανία και Πορτογαλία. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι οφείλεται στο στέλεχος αυτό το οποίο ανιχνεύουμε τώρα στην Ελλάδα.