«Προϋποθέσεις ευαλωτότητας» για τους πρόσφυγες και αλληλεγγύη με παραμέτρους από τον Μητσοτάκη
Με αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου περί «διεθνούς προστασίας» το οποίο έχει δημιουργήσει αντιδράσεις.
Κατά την τοποθέτησή του έκανε λόγο για «σύστημα χορήγησης ασύλου σε καθεστώς παράλυσης» και για δικαιώματα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει την κοινή δήλωση που έχει υπογράψει και στην Ευρώπη να ασκεί έντονη κριτική στην Ελλάδα.
«Όλοι αναγνωρίζουν ότι ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα ευκολότερα αντιμετωπίζεται στη γέννησή του παρά ύστερα από πέντε χρόνια όταν έχει γιγαντωθεί και πως η ψευδαίσθηση των ανοιχτών συνόρων απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στην τακτική των ασφαλών συνόρων» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «δεν είμαι εδώ για να κρυφτώ πίσω από τις αδυναμίες άλλων, το μεταναστευτικό είναι απέναντί μας και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε και θα το αντιμετωπίσουμε».
Το νομοσχέδιο, κατά τον Κ. Μητσοτάκη, «κωδικοποιεί πέντε διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις. Απλοποιεί τη χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και τις οικογένειες και παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Παιδεία και Υγεία».
Παράλληλα, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο κινείται σε διπλή κατεύθυνση: «Αυστηροί κανόνες, που βάζουν τέλος σε παρανομίες και αυθαιρεσίες, αλλά και ευαισθησία, που παρέχει πρόσθετα δικαιώματα στους αδικημένους». Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, «Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα μας, δεν θα έχουν θέση εδώ».
Τόνισε ακόμη πως οι ανήλικοι, θα εισάγονται στις αντίστοιχες βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αν οι γονείς τους δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση, θα έχουν κυρώσεις.
Διαβάστε ακόμα:
Αναφερόμενος στις προβλέψεις του νόμου που, όπως υποστήριξε, «στοχεύουν στο να μπει τέλος σε παρανομίες και αυθαιρεσίες αλλά και να υπάρξει ευαισθησία, που παρέχει πρόσθετα δικαιώματα στους αδικημένους» σημείωσε: «Στο εξής, κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε 6 μήνες αντί για 9 όπως ίσχυε. Και η απόφαση θα δίνεται στον ενδιαφερόμενο μέσα σε 10 ημέρες αντί για 20. Αν, όμως, στο μεταξύ, ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις Αρχές ή έχει αποχωρήσει από τη χώρα χωρίς άδεια, το αίτημά του θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο. Και θα είναι υποψήφιος προς αναχώρηση. Γι’ αυτό, άλλωστε και με το νέο σύστημα θα εξετάζονται πρώτα οι περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, αλλά και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά. Ώστε να δρομολογούνται εγκαίρως οι διαφορετικές πορείες τους. Θα διακόπτεται, επίσης, η φιλοξενία όποιου διαπιστώνεται ότι δεν υπέβαλε αίτηση προστασίας αμέσως μετά την άφιξή του. Αν απέκρυψε περιουσιακούς πόρους. Ή αν έχει παραβιάσει τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δομών όπου διαμένει».
Αξίζει ακόμη να υπογραμμισθεί η αναφορά του πρωθυπουργού στις «προϋποθέσεις ευαλωτότητας» κατά τις οποίες υποστήριξε ότι «απαλείφεται το γενικόλογο «μετατραυματικό στρες», που δύσκολα βεβαιώνεται από τους γιατρούς και που αρκετοί επικαλούνται ψευδώς».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι, αποτελούν δυνητικούς αιτούντες διεθνούς προστασίας όμως «η λύση δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της χώρας για να τους δεχτούμε.
Κάτι τέτοιο, θα καταδίκαζε και τους ίδιους στη διάψευση του ονείρου. Αλλά και τους Έλληνες σε μία χειρότερη ζωή. Και αυτό, με τη σειρά του, θα έκλεινε την ανοιχτόκαρδη και φιλόξενη κοινωνία μας. Θα στρέβλωνε τις παραδόσεις και τα ιδανικά μας. Και θα όπλιζε τους οπαδούς της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, όπως συμβαίνει τώρα σε άλλες χώρες».
«Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι το ίδιο λάθος όσο η πολιτική των κλειστών συνόρων!» είπε.
Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη: