Η στήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, και κυρίως στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους προβλέπεται από νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον οποίο αγνοεί. Όπως θυμίζει το ρεπορτάζ της «Αυγή», με βάση τον συγκεκριμένο νόμο η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να καθορίσει την παροχή, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των 900 εκατ. ευρώ όπως ορίζει ο σχετικός νόμος που η ίδια ψήφισε (άρθρο 74 του Νόμου 4837/2021).

Μέρος των χρημάτων από την κατάργηση της 13ης σύνταξης έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση αυξημένων ποσοστών σύνταξης για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης μετά την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει χαμηλοσυνταξιούχους. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα η μόνη παροχή που θα δοθεί αφορά την πρόσφατη εξαγγελία Μητσοτάκη τον περασμένο μήνα στη ΔΕΘ, όπου περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι τον Δεκέμβριο θα διπλασιαστεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Πρόκειται για προνοιακό επίδομα που καταβάλλεται κάθε μήνα σε περίπου 273.000 νοικοκυριά. Το κόστος από την συγκεκριμένη παροχή ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ. Επομένως η κυβέρνηση δεν θα δώσει τα υπόλοιπα 838 εκατ. ευρώ, που ο νόμος ορίζει, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.