Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Η μεγάλη πλειοψηφία των άρθρων υπερψηφίστηκε με τη στήριξη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Η μεγάλη πλειοψηφία των άρθρων υπερψηφίστηκε με τη στήριξη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, τα άρθρα για τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα των υπαλλήλων και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και μία τροπολογία που αφορά τις συμβάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, παραπέμπονται σε ονομαστικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη.
Μαζί με το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκαν και δέκα τροπολογίες, εκ των οποίων η μία ομόφωνα (μέτρα για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς).
Επίσης, ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε την απόσυρση του άρθρου 40 του νομοσχεδίου (ρυθμίσεις για τους επικουρικούς γιατρούς), ενώ με νομοτεχνική αλλαγή διασφαλίζεται πως «δεν θα μπορεί μονάχα ο οικογενειακός γιατρός να παραπέμπει στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και οι ειδικευμένοι γιατροί.»
Από τον υπουργό Υγείας, δεκτή έγινε τροπολογία του Μάκη Βορίδη (ΝΔ) για τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ των Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας φαρμακευτικών σκευασμάτων και του ΕΟΠΥΥ.
Αποζημίωση επενδυτών
Κατά τη συζήτηση υπήρξαν έντονοι διαξιφισμοί ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τις Νάντια Βαλαβάνη και Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) με αφορμή τροπολογία για το ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία το Δημόσιο δύναται να αναλαμβάνει την αποζημίωση επενδυτών «για πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του, όπως ορίζονται στην εκάστοτε οικεία σύμβαση».
Η κ. Βαλαβάνη ζήτησε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία, λέγοντας πως «η πρωτοφανής αυτή πρόβλεψη, θα καθιστά το Δημόσιο -και μάλιστα εθελοντικά- δικαστικά υπόλογο με την παραμικρή αφορμή σε οποιοδήποτε κερδοσκοπικό fund ή πολυεθνική, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να αρχίσουν να προβάλλουν αξιώσεις αποζημίωσης».
«Για μας, είναι φανερό ότι νομοθετώντας έτσι, η κυβέρνηση δεν περιορίζεται να στριμώξει μόνο τον εαυτό της, αλλά φροντίζει και για το μέλλον, για οποιαδήποτε αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς, αποφασισμένη να απαλλαγεί από τα Μνημόνια» πρόσθεσε η κ. Βαλαβάνη.
«Μιας και είπατε για τα δικαστήρια και τέτοια -διάβασα το “πόθεν έσχες” σας. Αν θυμάμαι καλά είχατε 1 εκατομμύριο λίρες. Να τα χαίρεστε» απάντησε ο υπουργός Υγείας. «Με την τραπεζική ένωση που κάνει τώρα η Ε.Ε., θα μπορείτε με ασφάλεια να μεταφέρετε τις λίρες σας σε ευρώ, να ενισχύσετε και την ευρωπαϊκή ή και την ελληνική οικονομία, αντί να έχετε τις λίρες Αγγλίας εκεί και να μας μιλάτε εδώ για τους κινδύνους της ελληνικής οικονομίας. Πριν ανεβείτε στο βήμα και αρχίσετε να μιλάτε για δικαστήρια, να είστε πολύ προσεκτική. Έχουμε κι εμείς στόμα» συμπλήρωσε.
«Ο κ. Γεωργιάδης γνωρίζει ακριβώς τι σημαίνει η τροπολογία αυτή και γι' αυτό εκτραχύνεται» απάντησε η Νάντια Βαλαβάνη. «Δεν έχω ούτε ένα εκατομμύριο λίρες, ούτε ένα εκατομμύριο ευρώ. Δεν έχω λόγο να ντρέπομαι επειδή μετά από δέκα χρόνια έσωσα το 2005 ένα υπερχρεωμένο ξενοδοχείο του πατέρα μου και δήλωσα στην Εφορία το ποσόν» δήλωσε η βουλευτής.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, μεταξύ άλλων, επανέλαβε τις αιτιάσεις της για τη συμμετοχή στη λίστα Λαγκάρντ, του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, με λογαριασμό 5 εκατομμυρίων ευρώ.
«Είναι πολύ άτιμο πράγμα, να επαναλαμβάνετε τις ίδιες αισχρές κατηγορίες για απόντες» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Τα λεφτά δεν ήταν του κ. Παπασταύρου, αλλά του κ. Μιονί, λόγω προβλημάτων υγείας του τελευταίου. Όταν ξεπεράστηκε το πρόβλημα υγείας του, το ποσόν επιστράφηκε». «Προσπαθήσατε να παρασύρετε το Σώμα, εν είδει Καρυπίδη της Βουλής. Προβλέπω να πηγαίνετε να τον υπερασπίζεστε αναφανδόν, με το σφοδρό αντισημιτισμό που εκφράζετε για τον κ. Μιονί» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.