Η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια να καταργηθεί από το παράθυρο το άρθρο 16 του Συντάγματος, βάζοντας από την πόρτα τα επί πληρωμή πτυχία, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο εξισώνει τους τίτλους των ιδιωτικών κολεγίων με αυτούς των δημόσιων πανεπιστημίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές «να σπάσουν τα ταμπού των ιδεοληψιών και να κάνουν ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον», ενώ επισήμανε πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «βάζουμε τα θεμέλια για την αναδιάρθρωση της δημόσιας εκπαίδευσης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε κοινό βηματισμό με την ΕΕ». Εκτεθειμένη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως για τις μεθοδεύσεις για την αναγνώριση πτυχίων εκπαιδευτικών από κολέγια, καθώς από τις 20 Σεπτεμβρίου είχε στα χέρια της την επιστολή του ΔΟΑΤΑΠ, με την οποία ο οργανισμός αποκρούσει με σοβαρά επιχειρήματα την «προειδοποιητική επιστολή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, χωρίς ωστόσο να μπει στον κόπο η υπουργός να την χρησιμοποιήσει.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν.

Συγκεκριμένα, επί 289 παρόντων βουλευτών: Υπέρ του άρθρου 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων τάχθηκαν185 ενώ κατά ψήφισαν 104 βουλευτές.

Υπέρ του άρθρου 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων τάχθηκαν 163 έναντι 111 που καταψήφισαν και 15 που δήλωσαν «παρών».

Υπέρ του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων τάχθηκαν 153 βουλευτές έναντι 136 που καταψήφισαν.