Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου με τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) περί επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και λοιπές διατάξεις», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος είναι να επιλέγονται οι πλέον κατάλληλοι υπάλληλοι για κάθε συγκεκριμένη διευθυντική θέση, να εντοπίζονται, δηλαδή, τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης.
 
Έδωσε έμφαση στο επιχείρημα ότι δίνεται η ευκαιρία στους πολλούς, άξιους δημοσίους υπαλλήλους που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «κλείνουν τελευταίοι τα φώτα», να διεκδικήσουν τις θέσεις ευθύνης που πραγματικά αξίζουν.
 
Τόνισε ότι με το νέο σύστημα εισάγονται αξιοκρατικά εργαλεία για την ανάληψη θέσης ευθύνης στη δημόσια διοίκηση ενώ για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
 
Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το λέω ανοιχτά. Ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ πιο μπροστά σε ζητήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού απ' ό,τι είναι η δημόσια διοίκηση. Και αυτή η τεχνογνωσία είναι ανάγκη να μεταφερθεί στο Δημόσιο».
 

Ευνοημένα πρόσωπα

 
Η Αφροδίτη Σταμπουλή, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αφήνει απροσδιόριστο περιθώριο να διαιωνίζονται οι πρακτικές των μεταβατικών διατάξεών του και μάλιστα με ευνοημένα τα ίδια πρόσωπα τα οποία επωφελήθηκαν και στο παρελθόν.
 
«Κάποια στιγμή, όλοι οφείλουμε να μπούμε μπροστά στις ευθύνες μας. Πέρα από υπεκφυγές, πέρα από γενικολογίες, πέρα από καταγγελτικό λόγο, οφείλουμε να πούμε τι είναι αυτό που όλοι μαζί ονομάζουμε σύγχρονο σύστημα, αντικειμενικό, σύστημα αρίστων επιλογών», κάλεσε το Σώμα ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ).
 
Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη εξέφρασε τη θέση των ΑΝΕΛ ότι η αξιοκρατία δεν πραγματώνεται μόνο με τεστ και συνεντεύξεις και ζήτησε τη μοριοδότηση όλων ανεξαιρέτως των πιστοποιημένων προσόντων όλων των δημοσίων υπαλλήλων για όλες τις επιλογές, προαγωγές και κρίσεις.
 
«Πρέπει να ξαναδούμε με άλλο πρίσμα το τι ακριβώς υπηρετεί πέραν της τεχνικής και τεχνοκρατικής και γραφειοκρατικής και δημοσιοϋπαλληλικής πλευράς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», είπε ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ), επισημαίνοντας πως πρέπει να αξιολογούνται και οι υπουργοί για να αποκτήσει αξιοπιστία το πολιτικό σύστημα.
 
«Στόχος είναι η διαμόρφωση μιας κρατικής διοίκησης πιο συγκεντρωτικής, επιτελικής, στενά δεμένης με τους μηχανισμούς της ΕΕ, πιο επιθετικής απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.
 
Για νομοσχέδιο που μας πάει δεκαετίες πίσω, εγκαθιδρύοντας το φαύλο πελατειακό κράτος από το οποίο -υποτίθεται- θέλει να αποστασιοποιηθεί, μίλησε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών η Θεοδώρα Τζάκρη.
 
Όπως υποστήριξε για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής, ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος, το νομοσχέδιο στοχεύει στην πλήρη άλωση των θέσεων προϊσταμένων από την κυβέρνηση και στην εγκαθίδρυση μιας διοικητικής πυραμίδας, κομματικά ελεγχόμενης και υποταγμένης σε αυτήν.
 

Κυβερνητικός αυταρχισμός

 
Σε σημείο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό και το ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε το θέμα της προσφυγής του Δημοσίου στη Δικαιοσύνη, για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή την οποία είχε εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ από τη 15η Μαΐου εναντίον της αξιολόγησης.
 
Αφού ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόφαση αυτή της κυβέρνησης στην οποία -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- γίνεται ρητή αναφορά στο ότι η κυβερνητική τρομοκρατία δεν θα περάσει, έθεσε το ερώτημα «από πότε, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του Δημοσίου να προσφεύγει στη δικαιοσύνη, είναι κυβερνητική τρομοκρατία».
 
«Αν κάποιος υποπίπτει σε συμπεριφορές οι οποίες είναι ελέγξιμες και ενδεχομένως επικριτέες, είναι μάλλον τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σπεύδουν να συμμετάσχουν σε κάθε τέτοια δίκη, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο, ξεκάθαρη πολιτική επιρροή και μη σεβόμενοι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», ανάφερε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος συνέστησε «να είναι όλοι πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για τρομοκρατία σε αυτήν την αίθουσα».
 
Για κυβερνητικό αυταρχισμό και βιομηχανία προσφυγών έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη: «Τι θα κάνετε αν δεν βγάλουν παράνομη και καταχρηστική την απεργία τα δικαστήρια και αν η ΑΔΕΔΥ συνεχίσει με άλλη μορφή, με άλλη ορολογία και με άλλη κάλυψη τους απεργιακούς αγώνες; Θα κάνετε και επιστράτευση; Θα επιστρατεύσετε τώρα και τους δημοσίους υπαλλήλους; Επιστρατευμένη καταναγκαστική εργασία θα επιβάλετε στην Ελλάδα;» ρώτησε τον υπουργό.