Συγκεκριμένα, στην επί της αρχής ψηφοφορία το νομοσχέδιο έλαβε 159 «ναι», με τις 158 θετικές ψήφους να προέρχονται από την κυβερνητική πλειοψηφία και τη μία από τον πρώην βουλευτή του μορφώματος των «Σπαρτιατών» Χαράλαμπο Κατσιβαρδά. Όχι ψήφισαν 129 και παρόν 11, ενώ συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές.
Ενάντια στο νομοσχέδιο, που καταγγέλλεται από πλήθος συνταγματολόγων ότι παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, βρέθηκανδεκάδες χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι, που πλημμύρησαν το κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιώντας πορεία από τα Προπύλαια. Οι μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις αντιμετωπίστηκαν με την αστυνομική καταστολή, που είχε ως αποτέλεσμα το τραυματισμό τουλάχιστον 8 ατόμων, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν 9 προσαγωγές.
«Είναι προφανές ότι δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Καθιερώνουμε στην πατρίδα μας αυτό που ισχύει ακόμα και στην Βόρεια Κορέα. Είμαστε η μόνη χώρα, εμείς και η Κούβα που έχουμε σκληρό κρατισμό στον χώρο εκπαίδευσης. Ικανοποιούμε το αίτημα που πρώτη ανέφερε η ΔΑΠ το 1987 για να προκύψει στις ημέρες μας ως μια αναγκαιότητα που δεν χώρα άλλη αναβολή» είπε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για μια «πρωτοβουλία που ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο».
«Στο εξωτερικό τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, με τεράστια κεφάλαια και πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Δεν είναι αυτή η αντισυνταγματική μπίζνα που στήνει η ΝΔ με πανεπιστήμια – σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ παρέθεσε τις πέντε προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα δημόσια πανεπιστήμια.
«Η ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ που ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει συνολική απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η δημόσια παιδεία στη χώρα μας σε όλες τις βαθμίδες», ανέφερε επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει και θα συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών και του κόσμου της εκπαίδευσης, για το Πανεπιστήμιο προς όφελος των πολλών, για την ευημερία της κοινωνικής πλειοψηφίας, προσθέτοντας πως υγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι κόσμοι. Ο ένας, όπως ανέφερε, εκφράζει το παλιό και ξεπερασμένο και φέρνει τα Πανεπιστήμια-μαγαζιά και εμπορευματοποιεί περισσότερο τα δημόσια, ενώ ο άλλος κόσμος εκφράζει το σύγχρονο και προοδευτικό με τις πραγματικές ανάγκες και διεκδικήσεις φοιτητών και φοιτητριών που λένε όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενη στον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη ανέφερε ότι «θα ψηφίσουμε υπέρ όλων εκείνων των άρθρων που ενισχύσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θα ψηφίσουμε κατά εκείνων των άρθρων που συνδέονται με δίδακτρα και με μη αναγνώριση του στάτους των καθηγητών». «Επί της αρχής θα ψηφίσουμε κατά, όχι γιατί δεν θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε και παρών. Και αυτό με απασχόλησε. Θα μπορούσαμε και παρών να ψηφίσουμε γιατί υπάρχουν και θετικά και αρνητικά. Πράγματα με τα οποία συμφωνούμε και πράγματα με τα οποία διαφωνούμε. Θα ψηφίσουμε όμως κατά, όχι για να σας στηλιτεύσουμε αλλά για να σας ενθαρρύνουμε να κάνετε περισσότερα. Να σας προσκαλέσουμε να συζητήσουμε περισσότερο στα θέματα της Παιδείας. Να κάνετε περισσότερες βελτιώσεις και στην επαγγελματική παιδεία» προσέθεσε.
«Με την ψήφιση του ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ επιχειρείται η πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας πως «κανονικά η συζήτηση θα έπρεπε να σταματά εδώ, στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου».