Ψηφίζεται  το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο που επικυρώνει τις αντεργατικές ανατροπές που έφεραν οι ΠΝΠ του Αυγούστου, όπως η επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» μέχρι το τέλος του 2020 και του καθεστώτος της αναστολής συμβάσεως έως το τέλος του Οκτωβρίου.

Τα άρθρα που ενισχύουν την αντεργατική πολιτική

Από τα νέα αντεργατικά μέτρα, τα πλέον σημαντικά είναι το άρθρο 10 που προβλέπει την επιβολή απλήρωτων υπερωριών σε βάρος εργαζομένων που υποχρεώθηκαν με βάση οδηγίες του ΕΟΔΥ σε προληπτική καραντίνα.

Το άρθρο 17 προβλέπει τη μείωση δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης, αφού μέρος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ που δίνονται μηνιαία την περίοδο των αναστολών.

Το άρθρο 18 παρέχει τη δυνατότητα στους εργοδότες που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους να τους απασχολούν υπερωριακά, χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του υπουργού Εργασίας.

 

Απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση του ορίου υπερωριών και περικοπές στο δώρο Χριστουγέννων

Για «όνειρο» της αντιπολίτευσης περί αντεργατικών μέτρων μιλά ο Βρούτσης

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επιχείρησε να αντικρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση απέδειξε με τις παρεμβάσεις αυτές ότι στέκεται δίπλα σε κάθε εργαζόμενο, και σε κάθε άνεργο», ενώ χαρακτήρισε «όνειρο» της αντιπολίτευσης τα όσα λέγονται για επιβολή αντεργατικών διατάξεων μετά από υπόδειξη των βιομηχάνων.

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την κριτική για αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική. Άκουσα ότι ερχόμαστε να επιβάλλουμε συνταγές του ΣΕΒ. Που τα είδατε αυτά; Στο όνειρό σας τα είδατε; Η κοινή γνώμη δεν βλέπει αυτά. Είναι αντεργατική η διάταξη που μειώνει την προϋπόθεση των 100 ημερών ασφάλισης σε 50; Είναι αντεργατική η διάταξη που επεκτείνει τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας; Είναι αντεργατική η διάταξη που επεκτείνει το πρόγραμμα Συνεργασία, στηρίζοντας θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις για να διατηρήσουμε τους εργαζόμενους;

Είναι αντεργατική η απόφαση που θα βγάλουμε για να επεκτείνουμε κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, στους εργαζόμενους που ολοκληρώθηκε το επίδομα εργασίας; Είναι αντεργατική η παρέμβασή μας για τους ξεναγούς και τον κόσμο του πολιτισμού που εντάσσουμε μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να στηρίξουμε τον καλλιτεχνικό κόσμο και τον κόσμο της δημιουργίας; Είναι αντεργατικές αυτές οι διατάξεις; Δικαίωμα σας να τοποθετείστε όπως θέλετε. Αλλά τουλάχιστον τοποθετηθείτε με ρεαλισμό και φέρτε και καμία πρόταση».

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει το κατάπτυστο νομοσχέδιο»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσουν «το κατάπτυστο νομοσχέδιο» και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία «για να βρεθεί ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Αναφέρθηκε σε «πάμπολλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που τσακίζουν τα εργατικά δικαιώματα, υλοποιώντας με προσήλωση ό,τι απαιτούν ο ΣΕΒ και συνολικά οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου».

Χαρακτήρισε «κορυφή στο παγόβουνο της εργασιακής αθλιότητας το άρθρο 10 του νομοσχεδίου με το οποίο επιβάλλονται απλήρωτες υπερωρίες σε εργαζόμενους που τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», επισημαίνοντας πως «και χωρίς μέτρα θα δουλεύεις και θα νοσήσεις και θα το πληρώσεις στον εργοδότη με απλήρωτη εργασία. Αντί η κυβέρνηση να ζητήσει άδεια με πλήρη ασφάλιση, έρχεται και τιμωρεί τους εργαζόμενους».

«Πολιτική που αποδιαρθρώνει όλες τις εργασιακές σχέσεις»

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ζήτησε με τη σειρά της ονομαστική ψηφοφορία, ενώ αναφέρθηκε σε διατάξεις του νομοσχεδίου με τις ΠΝΠ και έκανε λόγο για προάγγελο του πιο σκληρού εργασιακού μεσαίωνα.

«Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης, πίσω από το σύνθημα “Ελλάδα της αυτοπεποίθησης”, στην ουσία απέκρυψε και προσπάθησε να εξωραΐσει μια κυβερνητική πολιτική η οποία λειτουργεί ως εμπαιγμός για τους συνταξιούχους, μια πολιτική που αποδιαρθρώνει όλες τις εργασιακές σχέσεις, επιτίθεται στους εργαζόμενους και προκαλεί αύξηση της ανεργίας.

-Το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα στη Βουλή αποτυπώνει ακριβώς αυτές τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ:

– Σε σχέση με τους συνταξιούχους, εξαιρούνται 1,5 εκατομμύριο από την πληρωμή των αναδρομικών κατά παραβίαση της απόφαση του ΣτΕ.

– Βλέπουμε μια απαράδεκτη διατύπωση/ρύθμιση όπου για πρώτη φορά αμφισβητεί το δικαίωμα της μισθωτής εργασίας να πληρώνεται για κάθε ώρα δουλειάς. Στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο προβλέπει να υπάρχουν υποχρεωτικές υπερωρίες χωρίς αμοιβή. Προβλέπει τη μονομερή ρύθμιση των υπερωριών από τον εργοδότη.

– Θα μειώσει το δώρο Χριστουγέννων μιας και για τους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης δεν το υπολογίζει με βάση τον ονομαστικό μισθό, όπως θα έπρεπε σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, αλλά βάσει του επιδόματος».

«Χαμένη ευκαιρία για την αναγέννηση του ΕΣΥ»

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι δίνει κακό παράδειγμα κακής νομοθέτησης και ασέβειας στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και αποδεικνύει ότι πορεύεται στην πανδημία με το «βλέποντας και κάνοντας», ενώ ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Ανάμεσα σε άλλα, έκανε λόγο χαμένη ευκαιρία σχετικά με την αναγέννηση του ΕΣΥ.

«Δυστυχώς, σήμερα, διαπιστώνουμε μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την αναγέννηση του ΕΣΥ, για την αναγνώριση των προσπαθειών του προσωπικού του, για τη στήριξη της οικονομίας, των πληττόμενων κλάδων, των εργαζομένων και επαγγελματιών, για την έγκαιρη οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την προσπάθεια μαθητών και καθηγητών και για την αξιοποίηση κονδυλίων για την εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας».