X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ψηφίζεται η ΠΝΠ που προβλέπει την εκ περιτροπής εργασίας με μείωση έως και 20% του μισθού (UPD)

Ψηφίζονται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εκδόθηκαν στις 13 Απριλίου και την 1η Μαΐου και περιλαμβάνουν αντεργατικές διατάξεις όπως η εκ περιτροπής εργασίας με μείωση έως και 20% του μισθού. Καταργείται η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές με εφαρμογή στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων και το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού για το 2020.
|

Το απόγευμα της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής πρόκειται να συζητηθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την κύρωση δύο ΠΝΠ που προβλέπουν διατάξεις όπως η εκ περιτροπής εργασίας με μείωση έως και 20% του μισθού. Καταργείται η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές με εφαρμογή στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων και το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού για το 2020.

Για στήριξη της πλήρους εργασίας κάνει λόγο ο Γεραπετρίτης παρά τις μειώσεις του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Υπενθυμίζεται ότι στις αρμόδιες επιτροπές, υπέρ του νομοσχεδίου είχαν ψηφίσει μόνο οι βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας, το είχαν καταψηφίσει το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση είχαν επιφυλαχθεί να εκφράσουν την τελική στάση τους στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης είχαν κατατεθεί τρεις τροπολογίες (αρμοδιότητας των υπουργείων Δικαιοσύνης, Τουρισμού και Οικονομικών), ενώ αναμενόταν και ακόμη μία, που χαρακτηρίζεται κρίσιμη και αφορά ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας.

Μόνο για τους εργαζόμενους που θα χάσουν το 20% του μισθού τους η προστασία θέσεων εργασίας

Ανάμεσα σε άλλα επικαιροποιείται και η ΠΝΠ που εξαιρεί την αναστολή του χρόνου προθεσμίας παραγραφής νόμιμων και δικονομικών προθεσμιών για τα μεγάλα τραπεζικά σκάνδαλα και συναφή αδικήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.   Μεταξύ άλλων προβλέπεται η μείωση ωραρίου απασχόλησης από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Ο μηχανισμός αφορά μόνο όσους εργάζονται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης κατά την χρονική στιγμή που η τροπολογία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν για έναν ή περισσότερους μήνες για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους.

Η αναπλήρωση του 60% υπολογίζεται στον καθαρό μισθό. Επίσης καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων.

Καταργείται η διάταξη για το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας – την νέα εκ περιτροπής από 15 Ιουνίου

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», δύνανται να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις εργοδότες κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, δεν καλύπτονται από τον μηχανισμό. Σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές, μετά την ανωτέρω προσαρμογή, υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων, κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που μειώνουν μονομερώς τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας εργαζομένων τους και εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», έχουν την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν. Τα οριζόμενα στην περίπτωση αυτή ισχύουν και για το επίδομα αδείας, καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων έτους 2020.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.

Δικαίωμα συμμετοχής στον μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), υπό τις εξής προϋποθέσεις:

(α) Επιχειρήσεις-εργοδότες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση και το είδος των φορολογικών βιβλίων.

Δείτε αναλυτικά τα όσα προβλέπει  η τροπολογία με τις ΠΝΠ, που εντάσσεται στο σχέδιο «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ», του υπουργείου Εργασίας.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις