Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στη Βουλή η συζήτηση επί του αγροτικού νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

Μεταξύ των όσων προβλέπονται, στο νομοσχέδιο εντάσσεται και τροπολογία που προώθησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης αναφορικά με το πλαίσιο καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την τροπολογία ορίζεται ότι εάν η παραγωγή του φυτού ξεπεράσει το όριο του 0,2% σε περιεκτικότητα τετραϋδροκανναβινόλης – THC, όλη η παραγωγή οφείλει να καταστραφεί, ενώ ακόμη και τα έξοδα της καύσης της θα επιβαρύνουν τον καλλιεργητή.

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς αυστηροποιείται το ήδη ασφυκτικό πλαίσιο και αποκλείεται κάθε αξιοποίηση των συγκομιζομένων προϊόντων που υπερβαίνουν το 0.2% αφού αυτά θα οδηγούνται αναγκαστικά στην καταστροφή.

Ρίχνουν στην πυρά τη βιομηχανική κάνναβη με αυστηροποίηση του ασφυκτικού πλαισίου καλλιέργειας

Αυστηροποίηση πλαισίου αλλά «επιλογή της κυβέρνησης η καλλιέργεια»

Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με κατάργηση της καλλιέργειας βάσει της τροπολογίας, επιχείρησε να αντικρούσει ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας τη Τρίτη στη Βουλή.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός, «η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης αποτελεί πολιτική επιλογή και αυτής της κυβέρνησης. Αν δεν αποτελούσε θα το είχατε ακούσει και θα την είχαμε καταργήσει».

Ακόμα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρέχει και διευκολύνσεις στους καλλιεργητές. Συγκεκριμένα, είπε πως διευκολύνει στο θέμα του πολλαπλασιαστικού υλικού και το θέμα του ορίου.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η υποστήριξη της καλλιέργειας της κάνναβης αποτέλεσε επικοινωνιακό ελιγμό εκ μέρους του υπουργού.

Η θέση του Μάκη Βορίδη δεν ήταν πάντοτε «δίπλα» στην καλλιέργεια κάνναβης. Όταν το θέμα είχε έρθει ξανά στη Βουλή το 2018 με αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε βουλευτής της ΝΔ, είχε καταφερθεί σε υψηλούς τόνους εναντίον της καλλιέργειας.

«Η απάντηση που έχουμε να δώσουμε σε μια κοινωνία που ρημάζεται από τα ναρκωτικά είναι η ανεξέλεγκτη καλλιέργεια του χασίς; Ανεξέλεγκτη καλλιέργεια του χασίς, αυτό νομοθετείτε σήμερα», έλεγε τον Μάρτη του 2018 ο Μάκης Βορίδης.