Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μετά από πολύωρη συζήτηση, στην οποία τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί και 85 βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Το νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 16 Οκτωβρίου, διαδικασία που ολοκληρώθηκε μετά από διάστημα μόλις 5 ημερών. Η fast track διαβούλευση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις που ασχολούνται με το προσφυγικό, που οργάνωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, «ώστε να εφιστήσουν την προσοχή στην ξεκάθαρη περιφρόνηση της κυβέρνησης για τη φωνή των ΜΚΟ σε μια τέτοια ευαίσθητη διαδικασία, που επηρεάζει τις ζωές χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων/ουσών άσυλο στη χώρα». Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εντοπίσει σωρεία διατάξεων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην κυβερνητική λαθροχειρία στη χρήση των στοιχείων για τις προσφυγικές ροές, τα εμπόδια στην πρόσβαση στο άσυλο και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα όρια του Ευρωπαϊκού Δικαίου ή και έξω από αυτό, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του TPP. «Αν θέλουμε να κάνουμε έτσι το ελληνικό σύστημα ασύλου, να το κάνουμε Βουλγαρία και Ουγγαρία να το ξέρουμε, να βγει η ελληνική κυβέρνηση, ο κύριος Χρυσοχοΐδης να μας το πούνε δημόσια ότι εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο σύστημα» τονίζει.

«Αυτό το νομοσχέδιο παράγει ανθρώπους χωρίς χαρτιά»: Συζήτηση με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Μητσοτάκης: H Ελλάδα αποκτά επιτέλους ένα σαφές, δομημένο και λειτουργικό Σύστημα Ασύλου

«H Ελλάδα αποκτά, επιτέλους, ένα σαφές, δομημένο και λειτουργικό Σύστημα Ασύλου. Γιατί ακριβώς οι ελλείψεις και οι αντιφάσεις στον τομέα αυτόν, ήταν που μέχρι τώρα επέτρεπαν λάθη, καθυστερήσεις και εικόνες χάους» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις».

«Το Μεταναστευτικό είναι, ήδη, απέναντί μας. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Και θα το αντιμετωπίσουμε, παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες ακόμη και ισχυρότατων οργανισμών και παρά τις διαφορετικές φωνές στην Ευρώπη. Με ανθρωπισμό, αλλά και ρεαλισμό.

Με πυξίδα την διεθνή αλληλεγγύη. Αλλά και την εθνική ευθύνη. Και με το βλέμμα μας στους κυνηγημένους του κόσμου. Αλλά και στα δικαιώματα των Ελλήνων!» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια περιέγραψε την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση λέγοντας ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι στα νησιά και διάσπαρτοι στην ενδοχώρα, εγκαταστάσεις, όπως η προβληματική Μόρια, 70.000 αιτήσεις ασύλου να παραμένουν εκκρεμείς και ταυτόχρονα «παρά τις τεράστιες σπατάλες που ήδη ερευνά η OLAF, μόνο το 22% των ευρωπαϊκών κονδυλίων να έχει αξιοποιηθεί!»

Επισήμανε ότι από τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφταναν εδώ επί τεσσεράμισι χρόνια, έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές, οι πιο πολλές, μάλιστα, οικειοθελείς. «Σήμερα εκκρεμούν 70.000 αιτήσεις ασύλου.

Κάτι που αποδεικνύει ότι το όλο σύστημα εξέτασης ασύλου έμενε σε παράλυση. Εκπέμποντας το σήμα ότι στην Ελλάδα μπορεί να έρχονται άνθρωποι για να μείνουν, χωρίς κανέναν έλεγχο. Αλλά και δίνοντας δικαίωμα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει, καν, την κοινή δήλωση που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ευρώπη να μας ασκεί κριτική γιατί δεν εφαρμόζουμε σωστά την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «η ψευδαίσθηση των «ανοιχτών συνόρων» απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στη ρεαλιστική πολιτική των «ασφαλών συνόρων». Και η ιδεοληψία των «μεταναστών που λιάζονται» θέλει τόλμη και χρόνο, ώστε να μετατραπεί σε μια καθημερινότητα «κράτους και πολιτών που νοιάζονται».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι μια μεγάλη τομή που καθιερώνουν για πρώτη φορά στη χώρα ένα συμπαγή νόμο περί διεθνούς προστασίας και υπηρετεί τρεις κομβικές αρχές.

«Πρώτον, κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις ή μεταφορές Οδηγιών. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με το κοινοτικό Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων

Δεύτερον, απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες. Στις οποίες, μάλιστα, παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Υγεία και Εκπαίδευση.

Και τρίτον, εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού και συνεργασίας με τις ελληνικές Αρχές. Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα μας, δεν θα έχουν θέση εδώ».

«Είναι η ολοκληρωμένη απάντηση που δίνει στο Μεταναστευτικό και στο Προσφυγικό, ένα οργανωμένο και δημοκρατικό κράτος» είπε.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις του νόμου που στοχεύουν στο να μπει τέλος σε παρανομίες και αυθαιρεσίες αλλά και να υπάρξει ευαισθησία, που παρέχει πρόσθετα δικαιώματα στους αδικημένους σημείωσε «Στο εξής, κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε 6 μήνες αντί για 9 όπως ίσχυε. Και η απόφαση θα δίνεται στον ενδιαφερόμενο μέσα σε 10 ημέρες αντί για 20.

Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στην Αθήνα

Παράλληλα, αντιρατσιστικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι και το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα,. Ανάμεσα σε άλλα, ξεχωρίζει η πρόβλεψη για 10.000 απελάσεις μέχρι το τέλος του 2020, η «κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων» και η αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου.

Κατατέθηκε, μετά τη διαβούλευση εξπρές, το νομοσχέδιο για το άσυλο

Όπως τονίζει το ΠΑΜΕ, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης μετατρέπει τους κατατρεγμένους από τους πολέμους από πρόσφυγες σε «οικονομικούς μετανάστες» για να τους ξαναστείλει πίσω στις χώρες τους αδιαφορώντας για τις συνθήκες οι οποίες τους ανάγκασαν να ξεριζωθούν. Η ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει πως «ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου του Μητσοτάκη είναι η καταδίωξη των προσφύγων, ο περιορισμός των δικαιωμάτων τους και η κράτηση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης».Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στις 13:00 έξω από τη Βουλή και  καλεί σωματεία και εργαζόμενους να καταδικάσουν το νομοσχέδιο.

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ:

«Την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε στις επιτροπές της Βουλής το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο για το άσυλο. Το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο δεν διευκολύνει την παροχή ασύλου στους αιτούντες αλλά βάζει ταφόπλακα στη λήψη του. Μετατρέπει τους κατατρεγμένους από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου γης, από πρόσφυγες σε “οικονομικούς μετανάστες” για να τους ξαναστείλει πίσω στις χώρες τους αδιαφορώντας για τις συνθήκες οι οποίες τους ανάγκασαν να ξεριζωθούν. Ανοίγει διάπλατα την πόρτα για γενικευμένη κράτηση τους σε κλειστά κέντρα και απέλασή τους στη χώρα από την οποία ήρθαν.

Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική της προηγούμενης αφού παραμένουν σε ισχύ όλοι οι νόμοι και οι συνθήκες που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις είναι εναρμονισμένη με εκείνη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ. Οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις εκφράζονται και στην περιοχή μας. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα καζάνι που βράζει. Οι λαοί βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη δύνη των ανταγωνισμών του μεγάλου κεφαλαίου, που δε διστάζει να αιματοκυλά αθώους για να προασπίσει τα συμφέροντά του.

Απαιτούμε:

Να μην ψηφιστεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το άσυλο.

Πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες.

Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

Απευθείας, ασφαλής μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα. Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών.

Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή Υγείας και Πρόνοιας για όλους.

Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις».

«Μεταναστευτικό πρόβλημα» οι πρόσφυγες για την κυβέρνηση – Σχέδια για απελάσεις και κλειστά κέντρα

Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν η ΚΕΕΡΦΑ, η Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «Η Ενότητα», το Δίκτυο Αφρικανών στην Ελλάδα και η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ τονίζει ότι «το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το άσυλο εισάγεται στη Βουλή για ψήφιση, την Πέμπτη 31 Οκτώβρη, χωρίς καμία διαβούλευση. Είναι ένα βήμα κλιμάκωσης της ρατσιστικής πολιτικής κατά των προσφύγων, σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το βάθεμα της κρίσης σπρώχνουν εκατομμύρια στην προσφυγιά για να γλιτώσουν από τις βόμβες και την πείνα», προσθέτοντας πως «ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου του Μητσοτάκη είναι η καταδίωξη των προσφύγων, ο περιορισμός των δικαιωμάτων τους και η κράτηση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης».