Σε Καλάβρυτα και Δίστομο, η μνήμη του ολοκαυτώματος ασθένησε για το 6% που ψήφισε Χρυσή Αυγή
Το μνημόνιο και οι πολιτικές της λιτότητας, όπως φαίνεται, εκτός από την εξαθλίωση χιλιάδων Ελλήνων είχαν σαν αποτέλεσμα και τη διαγραφή της ιστορικής μνήμης. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι σε δύο ελληνικές πόλεις, όπου οι ναζί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου επιδόθηκαν στις πλέον απεχθείς φρικαλεότητες, υπήρξαν πολίτες που έδωσαν την ψήφο τους στο μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, τα μέλη του οποίου δεν παραλείπουν να χαιρετούν ναζιστικά σε κάθε ευκαιρία, ούτε και κρύβουν τον φιλοναζιστικό προσανατολισμό τους.
Στα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου τα μυδράλια των κατακτητών εκτέλεσαν 848 κατοίκους, μαζί με άλλους 200 από τα γειτονικά χωριά. Η πόλη των Καλαβρύτων παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Ήταν χωρίς αμφιβολία ένα από τα αγριότερα ομαδικά εγκλήματα του ναζισμού εναντίον άοπλου πληθυσμού.
Στον τόπο της εκτέλεσης δεσπόζουν ο Λευκός Σταυρός και το μνημείο της πετρωμένης Καλαβρυτινής μητέρας προκειμένου να θυμίζουν στις επόμενες γενιές όσα συνέβησαν στην πόλη την αποφράδα εκείνη ημέρα. Όμως πολλοί κάτοικοι των Καλαβρύτων φαίνεται ότι ξέχασαν το μαρτύριο των προγόνων τους, αφού στα τελικά αποτελέσματα και σε σύνολο 9.859 έγκυρων ψηφοδελτίων οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής έλαβαν 635 ψήφους, ποσοστό 6,44%.
Στο Δίστομο της Βοιωτίας στις 10 Ιουνίου 1944 οι ναζί επιδόθηκαν σε μια ακόμη άγρια σφαγή άοπλων πολιτών. Οι κατακτητές εκτέλεσαν 218 πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ανήμπορους υπερήλικες, έγκυες γυναίκες και μωρά. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου οι νεοναζί χρυσαυγίτες έλαβαν 335 ψήφους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 5,96% του συνόλου των ψήφων.