00:18
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Μπεγλίτη, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα συνέλθει εκ νέου την 12η Ιανουαρίου προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου. Σε αυτή τη συνεδρίαση του οργάνου του κόμματος θα παρουσιαστεί και απολογιστική μελέτη για την κατάσταση του κινήματος. Οι αποφάσεις του επόμενου Πολιτικού Συμβουλίου θα επικυρωθούν από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, με πιθανότερες ημερομηνίες την 14η ή την 15η Ιανουαρίου.
22:48
Σύμφωνα με τον Αθήνα 9,84 η πρόταση του κ. Παπανδρέου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή και την ανάδειξη Εθνικού Συμβουλίου, γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.
Ειδικότερα η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι να αναδειχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με εκλογική διαδικασία από την βάση του κόμματος, μετά τις εθνικές εκλογές.
Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει υποψήφιο πρωθυπουργό είτε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα είτε μέσω άλλης θεσμοθετημένης διαδικασίας που θα επιλέξουν τα όργανα του Κινήματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στη συνέχεια, μετά τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο, να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να συγκληθεί Συνέδριο εκλογικού προγράμματος ή Συνδιάσκεψη.
Επίσης, στην επόμενη περίοδο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα λειτουργεί ως συντονιστικός κρίκος του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ενδεικτικά στην πρώτη συνεδρίασή του, μετά τις σημερινές αποφάσεις, θα ασχοληθεί παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με θέματα εργασίας και απασχόλησης.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην εισήγησή του και στο ζήτημα που ετέθη για το αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει νέα ηγεσία πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι το «πριν» τις εκλογές συναρτάται ευθέως με τον χρόνο διεξαγωγής τους που κι αυτός με την σειρά του συναρτάται από την πορεία της χώρας και των διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην κατατεθείσα πρόταση για «σύντομες διαδικασίες» εκλογής προέδρου του Κινήματος επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή δεν είναι ρεαλιστική καθώς είναι αδύνατη η εκλογή προέδρου από την βάση σε διάστημα μιας εβδομάδας και πάντως πριν τις 15 Ιανουαρίου.
Εν κατακλείδι ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όλα τα «υπέρ» και «κατά» των προτάσεων για την εκλογή προέδρου πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές και όπως υπογράμμιζαν στελέχη της Ιπποκράτους όλα αυτά έχουν μελετηθεί και ζυγιστεί με ευθύνη και σοβαρότητα.
«Ψευτοδίλλημμα» χαρακτήρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου αυτό -που όπως είπε- ετέθη πολλές φορές, δηλαδή “θα φύγει ή θα μείνει ο Παπανδρέου” υπογραμμίζοντας ότι “θα κάνω το καθήκον μου, δεν πάω σπίτι μου και έχω πει ότι θα υπηρετήσω την δημοκρατική παράταξη από όποια θέση”.
«Δεν είμαι δεμένος με καρέκλες και το απέδειξα πρόσφατα με την κυβέρνηση Παπαδήμου», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου με βάση όσα εισηγήθηκε, ανέφερε τέλος ότι μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και την εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας τις εκ του Καταστατικού οριζόμενες αρμοδιότητες του, στηρίζοντας την δημοκρατική παράταξη και το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου και υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό που προτείνει «δεν υπάρχουν ούτε “δεύτερες”, ούτε πονηρές σκέψεις».
21:32
Όπως αναφέρει ο Αθήνα 9,84, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν θα λάβει σήμερα οριστική απόφαση, αλλά θα διαμορφώσει κείμενο που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις του προέδρου και τις άλλες απόψεις, το οποίο θα υποβληθεί για τη λήψη των αποφάσεων στο Εθνικό Συμβούλιο.
21:30
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το στοίχημα το κρατάμε στα χέρια μας» .
Τόνισε ότι οι πολίτες μάς ζητούν το αυτονόητο, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να αποφασίσουμε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και της παράταξης και να δώσουμε, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ενωμένοι, την επερχόμενη εκλογική μάχη.
Ανέφερε επίσης ότι «ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ζητά επιχειρήματα και ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, δεν θέλει ούτε αναθέματα, ούτε την αναπαραγωγή των επιχειρημάτων των αντιπάλων μας».
Πρόσθεσε ότι αυτός ο κόσμος «ζητά από τον καθένα μας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και αντιδρά στη μεταφορά της δικής μας ευθύνης, και μάλιστα κατόπιν εορτής, σε άλλους».
21:17
Σε στάση αναμονής Λοβέρδος, Χρυσοχοίδης, Διαμαντοπούλου
21:14
Σύμφωνα με τον Αθήνα 9,84, πηγές προσκείμενες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο κύριος Βενιζέλος διαφωνεί με τις προτάσεις Παπανδρέου, τόσο όσον αφορά τη δυαρχία όσο και όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα.
21:05
Όπως αναφέρει το Βήμα, μέχρι στιγμής, έχουν εκφραστεί αντίθετες απόψεις από ορισμένα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τα οποία έλαβαν το λόγο. Η κυρία Συλβάνα Ράπτη ζήτησε να προχωρήσουν εδώ και τώρα οι διαδικασίες όπως προβλέπει το καταστατικό και να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο και τόνισε ότι «οι μακρόσυρτες διαδικασίες οδηγούν σε λύση δια της σήψης και τέτοια λύση δεν μας ταιριάζει».
Επίσης, ο κ. Σαλαγιάννης εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση του κ. Παπανδρέου, ζητώντας την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, ακόμα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Εκεί το σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ζητά να αποφασίσει την εκλογή προέδρου το ταχύτερο δυνατό, και πάντως ως το τέλος Ιανουαρίου.
Τα αίματα άναψαν όταν ο κ. Σαλαγιάννης, απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Παπανδρέου και τον κατηγόρησε ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια λειτούργησε στο ΠΑΣΟΚ περισσότερο ως απόλυτος κυρίαρχος και όχι ως εκλεγμένος πρόεδρος.
«Άρα, έχει δίκιο ο αδελφός μου!», τον διέκοψε εκνευρισμένος ο κ. Παπανδρέου. «Μια φορά ακόμα να παρέμβει έτσι ο αδελφός σας δεν θα μείνει τίποτα από το κύρος σας στην κοινωνία. Ο αδελφός σας μίλησε ως εκπρόσωπος δυναστείας με τη νοοτροπία του πρίγκιπα», απάντησε ο κ. Σαλαγιάννης.
Η κυρία Τόνια Αντωνίου φέρεται επίσης να είπε στον κ. Παπανδρέου : «Εγώ που δεν διακατέχομαι από ραγιαδισμό σας ρωτώ: Το 2004 αλλάξαμε αρχηγό για να μειώσουμε τη διαφορά από τη ΝΔ. Τώρα που παίζεται η ύπαρξη της παράταξης γιατί να μην αλλάξουμε ηγεσία;». Εκτίμησε επίσης ότι αν ο κ. Παπανδρέου παραμείνει πρόεδρος πολλοί συνάδελφοί της δεν θα κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές.
20:30
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στα μίντια, στα συμφέροντα και στη Δικαιοσύνη κατά την εισήγηση του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, επισημαίνοντας ότι ευθύνονται για την εσωτερική κρίση της χώρας. «Δεν ήμασταν όσο έπρεπε αποφασιστικοί απέναντι σε ένα σύστημα πελατειακό, αντιπαραγωγικό, κομπραδόρικο, το οποίο ευθύνεται για την εθνική κρίση».
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης, έκανε συγκεκριμένες τις αναφορές του. «Έπρεπε να ονομαστικοποιήσουμε τα συμφέροντα», είπε και κατονόμασε τον πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και εκδότη του Βήματος κ. Στ. Ψυχάρη, ο οποίος όπως σημείωσε, ζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας ζήτησε τη γνώμη του πρωθυπουργού, ο οποίος του απάντησε ότι αν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις να δώσει το δάνειο χωρίς να ρωτά τον πρωθυπουργό. Αλλά επειδή δεν τους πληρούσε δεν έλαβε το δάνειο των 10 εκ. ευρώ.
Μετά από αυτό, μετέφερε ο κ. Μπεγλίτης ότι ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, άρχισε ευθεία και ανοιχτή σύγκρουση και ευθεία υπονόμευση όταν η κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών και η κυβέρνηση προσπαθούσαν για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank, η οποία αν πετύχαινε θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις για την οικονομία.
Κατόπιν, αναφέρθηκε στη δικαστική εξουσία και στη διερεύνηση από αυτή των κατηγοριών που διατυπώθηκαν για παιχνίδια του αδελφού του με τα CDS. «Η δικαιοσύνη έπρεπε να αποφασίσει αμέσως και μην καθυστερεί καθιστώντας όμηρο και υπόλογο τον πρωθυπουργό», τόνισε.
Ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κ. Σταύρος Π. Ψυχάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.
Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.
Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.
Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!»
19:56
Η συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο συνεχίζεται σε ζωηρούς τόνους προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τα γκρίζα σημεία της εισήγησης του προέδρου του ΠαΣοΚ και δεν αποκλειεται να υπάρξουν ανατροπές ως το τέλος της συζήτησης.
Όπως αναφέρει το Βήμα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υπεύθυνος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα: Εκλογική διαδικασία από τη βάση με κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠαΣοΚ μετά από τις εθνικές εκλογές. Ο υποψήφιος Πρωθυπουργός, θα είναι άλλο στέλεχος, και η επιλογή του θα γίνει είτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε με άλλο τρόπο που θα αποφασιστεί στα θεσμοθετημένα όργανα.
Επίσης πρότεινε τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, σε χρόνο που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί και τη σύγκλιση συνεδρίου εκλογικού προγράμματος ή συνδιάσκεψης. Οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπεγλίτης, στο μεσοδιάστημα μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, ο κ. Παπανδρέου θα ασκεί όλα τα καθήκοντα που προβλέπονται στο καταστατικό για τον πρόεδρο. Αν αυτό σημαίενι ότι θα διεκδικήσειο ρόλο στη σύνταξη των ψηφοδελτίων, στην χάραξη της προεκλογικής στρατηγικής, κλπ δεν έγινε σαφές. Επιπλέον για να αναδείξει άλλο όργανο πέραν της ΚΟ τον υποψήφιο πρωθυπουργό θα πρέπει να μην παραιτηθεί ούτε από τη θέση του προέδρου της ΚΟ ο κ. Παπανδρέου.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκφραστεί αντίθετες απόψεις από ορισμένα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τα οποία έλαβαν το λόγο. Παραδείγματος χάριν, η κυρία Συλβάνα Ράπτη ζήτησε να προχωρήσουν εδώ και τώρα οι διαδικασίες όπως προβλέπει το καταστικό και να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο. Ο κ. Ι. Μίχας, επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν δέχεται τη λογική της διαρχίας, ότι θεωρεί λάθος ο πρόεδρος που θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές να μην έχει πρώτα διασφαλίσει τουλάχιστον την εμπιστοσύνη των μελών και φίλων του Κινήματος. «Τι πρέπει να γίνει;» έθεσε τοπ ερώτημα. «Αν ο πρόεδρος θέλει να συνεχίσει να ηγείται του ΠαΣοΚ, αναφαίρετο δικαίωμα του, το πρώτο είναι να ανοίξουν οι καταστατικές διαδικασίες εκλογής προέδρου με τον τρόπο που έγινε το 2007 πριν τις εθνικές εκλογές, δηλαδή άμεσα, και δεύτερον να συνεδριάσει το εθνικό συμβούλιο». Υπέρ των άμεσων διαδικασιών τοποθετήθηκαν και οι κ.κ. Ν. Σαλαγιάννης και Κ. Πανταζής.
Αλλά και ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, σημείωσε ότι δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις και σκόπιμες ολιγωρίες και πρότεινε τη σύγκλιση ενός συνεδρίου επανίδρυσης πριν από τις εθνικές εκλογές. «Εκλογή όλων των οργάνων και του προέδρου όπως προβλέπει το καταστατικό. Αν και εγώ διαφωνώ με τις ψηφοφορίες στα καφενεία και θα θέσω το θέμα αυτό στο Συνέδριο. Να παρουσιάσουν όλοι οι υποψήφιοι το πολιτκό και ιδεολογικό τους στίγμα. Οχι μέσα από το διαδίκτυο όχι στην πασαρέλα στα κανάλια».
18:55
Όπως αναφέρει το in.gr, ο Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε ότι ο Γ.Παπανδρέου όχι μόνο πρέπει να μείνει στην ηγεσία του Κινήματος, αλλά να είναι και αυτός που θα το οδηγήσει στις εκλογές, γιατί πρέπει να κριθεί από το λαό.
Την ανάγκη να κάνει το ΠΑΣΟΚ αυτοκριτική και να προχωρήσει σε αλλαγή ηγεσίας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πέτρος Ευθυμίου.
«Αν ο κ.Παπανδρέου θέλει να παραμείνει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να τεθεί υπό την κρίση της βάσης. Πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία πριν τις εκλογές» είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται και απολογισμός και προγραμματική, ρεαλιστική, υπεύθυνη και σοβαρή τοποθέτηση και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και φυσικά με πρωτεύον το θέμα της ηγεσίας».
Tην αντίθεσή του με την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, εξέφρασε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.
«Πιστεύω ότι τα κόμματα δεν βγαίνουν στη γύρα για να εκλέξουν προέδρους, όργανα κλ. Έχουν οργανώσεις, έχουν μέλη, τα οποία συζητούν, χαράσσουν όλοι μαζί, από πάνω μέχρι κάτω, στρατηγικές, την πολιτική τους, τα προγράμματά τους και συνέρχονται μετά με εκπροσώπους στα συνέδρια των κομμάτων, που είναι 500- 600 άτομα».
18:04
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γ. Παπανδρέου φέρεται να είπε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρωθυπουργός ούτε για πρόεδρος του κινήματος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα διαρχίας. Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στον τρόπο διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου και περιμένει τις προτάσεις του Συμβουλίου για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Εισαγωγή
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να κινείται μεταξύ δύο σεναρίων. Της διαρχίας, με τον ίδιο να παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μιας μεταβατικής διαρχίας, όπου θα δεσμευτεί ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να ανατραπούν την τελευταία στιγμή όλα και να αναγκάσει τους διεκδικητές να πάρουν θέση, δηλώνοντας ότι θα είναι ξανά υποψήφιος.
Αν ισχύσει κάποιο από τα δύο πρώτα σενάρια, αναμένεται ότι θα συγκληθεί άμεσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εκλέξει υποψήφιο πρωθυπουργό. Έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές θα συγκληθεί και το συνέδριο του κόμματος για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Στην τρίτη περίπτωση η πλειονότητα των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου έχει αποφασίσει να αντιδράσει δυναμικά και να προτείνει την έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και της ΚΟ, ώστε να αποφασίσουν τα δύο όργανα τι μέλλει γενέσθαι στο ΠΑΣΟΚ.