Στο ζήτημα της ασφάλειας των εμβολίων επικεντρώθηκε κατ’ αποκλειστικότητα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Το σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας φαίνεται να εμφανίζεται συχνότερα, σύμφωνα με τη Μ. Θεοδωρίδου σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, «χωρίς τα στοιχεία αυτά να είναι τα πλήρη». «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί και μελετά όλα τα σχετικά με το θέμα στοιχεία, τα οποία αξιολογεί και με βάση αυτά προγραμματίζει τα επόμενά της βήματα. Στις περιπτώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας που αναφέρονται φαίνεται πως ο μηχανισμός είναι ανάλογος με αυτόν που ενεργοποιείται μετά την χορήγηση της ηπαρίνης. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή θρομβοφιλίας, καταστάσεις αρκετά συχνές στον γενικό πληθυσμό» σημείωσε η Μ. Θεωδορίδου.

Παρέθεσε, επίσης, σχετικά στατιστικά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο (22 περιστατικά θρόμβωσης και 8 περιπτώσεις με θρομβοπενία σε 18,1 εκατ. δόσεις) και την Ευρώπη (44 περιστατικά σε 9,2 εκ. δόσεις). «Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης συσχέτιση με το εμβόλιο, αλλά ο Οργανισμός συγκεντρώνει και αξιολογεί τα δεδομένα από όλες τις χώρες και διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις, ενώ αναμένεται επιστημονικό πόρισμα εντός των επόμενων ημερών» προσέθεσε. Αναφερόμενη στην Ελλάδα, σημείωσε πως έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής μόνο ένα περιστατικό θρόμβωσης και σημείωσε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προτάσσει «την ασφάλεια και την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης αυτού του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία, και ενώ η συσχέτισή του με το εμβόλιο είναι υπο διερεύνηση».

Την ανάρτηση οδηγιών για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων για υγειονομικούς και πολίτες ανακοίνωσε, επίσης, η πρόεδρος της επιτροπής, «Δεν θα πρέπει αυτές οι οδηγίες να δημιουργήσουν πανικό και άγχος γιατί αναφέρονται σε μια σπάνια κατάσταση και αναγράφονται για τη σωστή έγκαιρη ενημέρωση. Πιο αναλυτικά: Οι υγειονομικοί σε περιπτώσεις που εμφανίζονται τέτοια συμπτώματα εντός 28 ημερών από εμβολιασμό θα πρέπει να συμπληρώνουν “κίτρινη κάρτα” και αν κάτι τους προβληματίζει να μπορούν αν συμβουλεύονται και αιματολόγους. Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους όταν εμφανίζουν συμπτώματα όπως: δύσπνοια, κάποιο νευρολογικό σύμπτωμα, θωρακικό άλγος, επίμονη κεφαλαλγία πέραν των τεσσάρων ημερών και δερματολογικές εκδηλώσεις, εκχυμώσεις πέραν του εμβολίου (μελανιές), μικρές αιμορραγίες σαν τσίμπιμα καρφίτσας. Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία συνιστά σε άτομα με θρομβοπενία κάτω των 150.000 αιμοπεταλίων ή  θρόμβωση να έχουν στενή παρακολούθηση και αν αυτό συνδέεται και με κλινική συμπτωματολογία να ελέγχονται» ανέφερε η Μ. Θεοδωρίδου.

«Νέο ημερήσιο ρεκόρ» εμβολιασμών και περιορισμός σε αριθμητικά δεδομένα για τα εμβόλια

Σε «νέο ημερήσιο ρεκόρ» αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  Μάριος Θεμιστοκλέους, υποστηρίζοντας πως σήμερα οι εμβολιασμοί αναμένεται να φτάσουν τους 53.000. «Από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας έχουν πραγματοποιηθεί 1.877.000 εμβολιασμοί, 1.214.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 11,56%» ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο πως μόνο 663.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 6,31%.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων στη χώρα, ανέφερε ότι τον Μάιο η Pfizer αναμένεται να παραδώσει 1.550.000 δόσεις και τον Ιούνιο 1.700.000. Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.00 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένονται 450.000 δόσεις κάθε μήνα μέχρι και τον Ιούνιο, ενώ Moderna έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής 100.000 δόσεις «παρόλο που αναμένουμε περισσότερες δόσεις από την εταιρεία αυτή» σημείωσε ο Μ. Θεμιστοκλέους.

Σε αριθμολογικές αναφορές επικεντρώθηκε στη συνέχεια η ενημέρωση, με τον Γενικό Γραμματέα να αναφέρεται εκτενώς στα ποσοστά των εμβολίων  ανά εταιρεία που έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής, καθώς και στα αριθμητικά δεδομένα προσέλευσης και ακύρωσης ραντεβού. «Στη χώρα μας, η επεξεργασία των στοιχείων μέχρι σήμερα δείχνει μια συντριπτική προστασία που μας δίνει το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές» κατέληξε.