Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters και την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, περισσότερες από 120 χώρες είχαν προσκληθεί να παραστούν το απόγευμα της Δευτέρας σε μια τελετή, αφού υπέγραψαν μια πολιτική διακήρυξη 10 σημείων, την οποία προωθούσαν οι ΗΠΑ, με την οποία δηλώνουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «να ξεκινήσει μια αποτελεσματική, βαρυσήμαντη μεταρρύθμιση».
Ο Τραμπ υποστήριξε πως η γραφειοκρατία παρεμποδίζει το έργο του ΟΗΕ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις του Γκουτέρες. «Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη δεν έφτασαν στο πλήρες δυναμικό τους λόγω της γραφειοκρατίας και μιας κακής διαχείρισης. Ο ΟΗΕ πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στους ανθρώπους του και λιγότερο στη γραφειοκρατία» είπε στη σύντομη ομιλία του.
Συνολικά, εκπρόσωποι 126 χωρών παράστησαν στην τελετή αυτή. Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, κάλεσε τις 67 χώρες που δεν υπέγραψαν τη διακήρυξη να το πράξουν, ενώ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού υποσχέθηκε ότι ο ΟΗΕ «θα κάνει περισσότερα για τους ανθρώπους και λιγότερα για τις διαδικασίες».
«Πολύ σύντομα» η απόφαση για τα Ιράν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πεπεισμένος ότι «υπάρχει πραγματικά μια ευκαιρία» να επιτευχθεί ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων, ενώ δεσμεύτηκε ότι «πολύ σύντομα» θα αποκαλύψει την απόφαση του σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Όταν ρωτήθηκε, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τι θα κάνει για τη συμφωνία του 2015 με το Ιράν, ο Τραμπ απάντησε: «Θα δείτε πολύ σύντομα».
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να συζητήσει την «φριχτή», όπως την αποκάλεσε, συμφωνία με το Ιράν και να περιορίσει την επιρροή της Τεχεράνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.