Σε κατάσχεση δεξαμενοπλοίου αγνώστου προέλευσης και κατεύθυνσης προχώρησε το στρατιωτικό ιρανικό σώμα, «Φρουροί της Επανάστασης» την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, το πλοίο είναι ιρακινής προέλευσης, ωστόσο το Ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου αντικρούει τους ισχυρισμούς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τάνκερ μετέφερε 700.000 λίτρα καυσίμων. Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι το πλοίο  κατασχέθηκε κοντά στο νησί Φάρσι στον Περσικό Κόλπο και το πλήρωμα του το οποίο αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων, συνελήφθη.

ΗΠΑ και Ιράν στήνουν σκηνικό πολέμου στον Κόλπο του Ομάν

Το όλο περιστατικό ωστόσο αμφισβητείται καθώς διεθνείς εταιρείες ναυτικού εμπορίου αλλά και ο πέμπτος στόλος των ΗΠΑ, που είναι σταθμευμένος στο Μπαχρέιν, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν το περιστατικό.

Να σημειωθεί ότι η ένταση στη θαλάσσια περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκεται σε έξαρση καθώς το τελευταίο διάστημα το Ιράν έχει κατασχέσει άλλα δύο δεξαμενόπλοια σαουδαραβικών και βρετανικών συμφερόντων αντίστοιχα, υποστηρίζοντας ότι παραβίαζαν τους κανόνες ναυσιπλοΐας. Οι βρετανικές αρχές τον προηγούμενο μήνα, κατέσχεσαν στο Γιβραλτάρ ιρανικό τάνκερ το οποίο όπως ισχυρίζονταν παραβίαζε διεθνείς κυρώσεις και μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, πράγμα το οποίο η Τεχεράνη είχε αρνηθεί.

Παράλληλα η Βρετανία έχει ήδη στείλει πολεμικά πλοία συνοδείας των βρετανικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια δημιουργίας διεθνούς στρατιωτικής συμμαχίας, με σκοπό την διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Υπογραμμίζεται ότι η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ήδη ανταποκριθεί στο αμερικανικό κάλεσμα για την επιχείρηση ενώ η Γερμανία έχει αρνηθεί επιλέγοντας τη διπλωματική οδό. Οι ΗΠΑ έχουν απευθυνθεί για συμμετοχή και στην Αυστραλία και μένει να αποδειχτούν οι δικές της προθέσεις. Φαίνεται πάντως ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ.

Ακολουθεί το βίντεο της επιχείρησεις που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ιρανικές αρχές: