Με επιστολή 2.112 λέξεων η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντά στο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδα Libération, λοιδορώντας τον συντάκτη, τη Δέσποινα Κουτσούμπα και τον Τάσο Τανούλα. Εμφανώς ενοχλημένη από το ρεπορτάζ  που κατακεραυνώνει τις επιλογές της για τα έργα στην Ακρόπολη, κάνοντας ευθέως λόγο για τσιμεντοποίηση και παραμόρφωση του Ιερού Βράχου, η υπουργός  έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε προς τη διεύθυνση της εφημερίδα και της ιστοσελίδας της Libération.

Η Λίνα Μενδώνη στην επιστολή της των 2.112 λέξεων επιτίθεται στον συντάκτη του ρεπορτάζ Fabien Perrier αλλά και στην πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, και τον αρχιτέκτονα, Τάσο Τανούλα, δηλώσεις των οποίων φιλοξένησε η Libération. Η υπουργός εγκαλεί τη Libération, υποστηρίζοντας ότι ο συντάκτης της εξέφρασε την προσωπική του άποψη για τα έργα της Ακρόπολης. «Όταν ο κ. Perrier υποστηρίζει αβίαστα και με περισσή ευκολία την προσωπική του άποψη ότι η Ακρόπολη κινδυνεύει να καταστραφεί για πάντα πρέπει να είναι σε θέση να την τεκμηριώσει», σημειώνει.

«Ο συντάκτης δεν μερίμνησε ως όφειλε να ελέγξει την αξιοπιστία των πηγών του επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενά τους, γι΄ αυτό σε πολλές περιπτώσεις οι πληροφορίες που δημοσιεύει ελέγχονται για την ακρίβεια και την εγκυρότητά τους», υπογραμμίζει η Λίνα Μενδώνη.

Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του ΣΕΑ στις δηλώσεις της στη Libération χαρακτήρισε τα έργα «Έγκλημα κατά της Ακρόπολης», επισημαίνοντας ότι η λέξη που τα προσδιορίζει είναι μια και μόνο: «τσιμεντοποίηση».Ο αρχιτέκτονας Τάσος Τανούλας από τη μεριά του επεσήμανε  ότι υπέστη σοκ όταν επισκέφθηκε την Ακρόπολη μετά το πέρας των εργασιών και σημείωνε:  «Όταν ήμουν υπεύθυνος για το έργο, το κάναμε με το χέρι», θυμάται μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα. «Από  σεβασμό για το μέρος, από σεβασμό για τις πέτρες», προσθέτει με λυπημένο βλέμμα. Τώρα όλα φαίνεται να έχουν γίνει με σχεδόν βιομηχανικό τρόπο. «Χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα που έβλαψαν τις εγκαταστάσεις», είπε στη Libération ο αρχιτέκτονας ο οποίος επί 44 χρόνια εργάστηκε για την αποκατάσταση της Ακρόπολης.

Ολόκληρη η επιστολή της Λίνας Μενδώνη στη Libération