Ανακοίνωση – κόλαφο δημοσίευσαν έξι πρώην υπουργοί και στελέχη της ΝΔ, αναφορικά με «φαινόμενα σεξισμού και έμφυλων διακρίσεων» στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Κατηγορώντας την κυβέρνηση για «υποκριτική διγλωσσία», της καταλογίζουν πως κλείνει το μάτι σε «σεξιστικά, φαλλοκρατικά και ακροσυντηρητικά ακροατήρια διολισθαίνει σε “τραμπικά” μονοπάτια».

Τα πρώην στελέχη της ΝΔ -που πρόσκεινται στην καραμανλική πλευρά-, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Χρήστος Ζώης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Νίκος Σταυρογιάννης και Σάββας Τσιτουρίδης και Ευάγγελος Αντώναρος σε κοινή ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων ρίχνουν τα βέλη τους στη «γαλάζια» πολιτεύτρια, Αφροδίτη Λατινοπούλου η οποία χαρακτήρισε «αποκρουστικές» τις γυναίκες με τρίχες, ραγάδες και κυτταρίτιδα, αλλά και στον βουλευτή, Γιάννη Λοβέρδο, με αφορμή τα όσα υποστήριξε για τα δικαιώματα των κακοποιητικών πατεράδων κατά τη συζήτηση του ν/σ για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

«Δηλώσεις, απόψεις και στάσεις που προωθούν το σεξισμό και τις έμφυλες διακρίσεις και απορρίπτουν τη διαφορετικότητα και την ανοχή δεν είναι απλά αναχρονιστικές και γελοίες. Είναι και επικίνδυνες, αλλά και παράνομες, αφού παραβιάζουν τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζουν οι ίδιοι, ενώ αναφερόμενοι στο ζήτημα της συνεπιμέλειας υπογραμμίζουν ότι «με πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο το δικαίωμα για επιμέλεια των τέκνων διαζευγμένων γονέων βρίθει αστοχιών, ποσοτικοποιείται κατά τρόπο αόριστο και επιμερίζεται σε βάρος του συμφέροντος και του ποιοτικού χρόνου των παιδιών». Εξαπολύοντας μέχρι τέλους δριμεία επίθεση στην «ομάδα του Μαξίμου», τονίζουν πως «αυτή αλλοιώνει το φιλελεύθερο χαρακτήρα της ΝΔ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Κοινή δήλωση 6 πρώην Υπουργών και βουλευτών για φαινόμενα σεξισμού και έμφυλων διακρίσεων Κρινιώς Κανελλοπούλου, π. Βουλευτού Ευάγγελου Αντώναρου, π. Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Ζώη, π. Υπουργού Άρη Σπηλιωτόπουλου, π. Υπουργού Νίκου Σταυρογιάννη, π. Βουλευτού και Δημάρχου Λαμίας Σάββα Τσιτουρίδη, π. Υπουργού Πολιτεύτρια της ΝΔ, επιλογή και εκλεκτή της «νέας τάξης» πραγμάτων, με σχόλια της εργαλειοποιεί το γυναικείο σώμα για να είναι αρεστό και θελκτικό!

Βουλευτής του ίδιου κόμματος υπερασπίζεται το πατρικό δικαίωμα για επιμέλεια των τέκνων ακόμη και γι’ αυτούς που βιαιοπραγούν στις συζύγους τους. Με πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο το δικαίωμα για επιμέλεια των τέκνων διαζευγμένων γονέων βρίθει αστοχιών, ποσοτικοποιείται κατά τρόπο αόριστο και επιμερίζεται σε βάρος του συμφέροντος και του ποιοτικού χρόνου των παιδιών.

Τα παραπάνω «επεισόδια» είναι πολλά για ένα διάστημα λίγων εβδομάδων για να είναι απλά ατυχή ή συμπωματικά γεγονότα σε μια παράταξη που διαχρονικά εξέφραζε τον φιλελευθερισμό . Και είναι ενδεικτικά μιας τωρινής υποκριτικής διγλωσσίας που κλείνοντας το μάτι σε σεξιστικά, φαλλοκρατικά και ακροσυντηρητικά ακροατήρια διολισθαίνει σε “τραμπικά” μονοπάτια, μακριά από το πνεύμα και τις πρακτικές, καθώς και από την ιδεολογική, πνευματική και ηθική κληρονομιά της παράταξης.

Δηλώσεις, απόψεις και στάσεις που προωθούν το σεξισμό και τις έμφυλες διακρίσεις και απορρίπτουν τη διαφορετικότητα και την ανοχή δεν είναι απλά αναχρονιστικές και γελοίες. Είναι και επικίνδυνες, αλλά και παράνομες, αφού παραβιάζουν τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί εσωτερικό και άμεσα εφαρμοζόμενο δίκαιο τόσο στην χώρα μας όσο και στα άλλα κράτη της Ένωσης.

Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία στην ομάδα του Μαξίμου, που αλλοιώνει το φιλελεύθερο χαρακτήρα της ΝΔ, πρέπει να γίνουν κατανοητές ορισμένες αρχές που βρίσκονται στον πυρήνα μιας φιλελεύθερης ουμανιστικής ιδεολογίας. Κάθε άνθρωπος έχει την αξία του ανάλογα με τα ιδιαίτερα ταλέντα και χαρίσματά του και όχι ανάλογα με το φύλο, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, την εξωτερική του εμφάνιση ή την ηλικία του. Και ο κάθε άνθρωπος μπορεί να διαχειρίζεται το σώμα του όπως θέλει και να επιλέγει την ταυτότητα και την εμφάνισή του ελεύθερα και αβίαστα. Με τρίχες ή χωρίς, με σημάδια ή ραγάδες, με τακούνια ή χωρίς, με κυτταρίτιδα ή χωρίς, με κοιλιακούς ή χωρίς, με λίπος ή χωρίς το σώμα μας μας ανήκει, είναι επιλογή μας και σε κανέναν δεν πέφτει λόγος. Κάθε αντίθετη άποψη με τα παραπάνω δεν εκθέτει απλά όσους την προβάλλουν. Εκθέτει πρωτίστως όσους επιλέγουν ή ανέχονται πρόσωπα σε όλα τα επίπεδα, από τη βάση ως την ηγεσία, που ασχημονούν παραβιάζοντας αρχές και αξίες μιας παράταξης που διαχρονικά συνέβαλλε στη προώθηση φιλελεύθερων και ουμανιστικών αρχών».

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Λοβέρδος, αναφερόμενος σε «πάρα πολλές περιπτώσεις» όπου κατά τα διαζύγια γονέων «τα παιδιά γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στους δύο γονείς», υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια επικαλούμενος ανατριχιαστικά παραδείγματα όπου, κατά τον ίδιο, ένας άνδρας που μπορεί να κακοποιούσε τη γυναίκα του, δε σημαίνει ότι είναι κακός πατέρας και θα έπρεπε να έχει δικαίωμα στο παιδί. «Μπορεί σε ένα διαζύγιο να είναι πολύ σκληρό και να έχουν συγκρουστεί οι γονείς. Μπορεί να είσαι ένας κακός σύζυγος, αλλά μπορεί να είσαι καλός γονιός. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου. Μπορεί εγώ να χώρισα με τη γυναίκα μου και να έχω πάθος εναντίον της αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαι κακός πατέρας. Όπως αντίστροφα, μια γυναίκα την οποία ο άνδρας της την απατά, την έδερνε, την κακοποιούσε και έχει μίσος εναντίον του πρώην άνδρα της, όμως παρόλα αυτά έχει το παιδί το δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς» είπε χαρακτηριστικά, ξεσηκώνοντας δικαίως πλήθος αντιδράσεων.