Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την κυβέρνηση για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, αφού προ εβδομάδων με τροπολογία της τελευταίας στιγμής φρόντισε να αναβαθμίσει τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων εξισώνοντας επί της ουσίας πτυχία συγκεκριμένων επαγγελμάτων με εκείνα των δημοσίων. Παράλληλα τα δημόσια πανεπιστήμια αντιμετωπίζονται σαν χώροι ανομίας, πράγμα το οποίο κατά την κυβέρνηση θα αντιμετωπιστεί με την καταστολή.

Το υπουργείο Παιδείας προωθεί νέο νομοσχέδιο που προβλέπει πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές που θα «δικάζει» από ζητήματα όπως οι αντιγραφές έως και τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, όπως οι καταλήψεις, με τις ποινές να κυμαίνονται από απλή επίπληξη έως ολική διαγραφή από το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Ακόμα αναμένεται να νομοθετηθεί η διαγραφή των φοιτητών σε ν+2 έτη, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών της εκάστοτε σχολής, ενώ μειώνονται και οι εισακτέοι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Βροχή είναι οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης, ειδικά αφού οι φοιτητικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αντιμετωπίστηκαν από την αστυνομία με χημικά και ξύλο.

Καταστολή και χημικά στις φοιτητικές πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

«Η “διαβούλευση” ξεκίνησε με χημικά, αύρες και βία απέναντι στους φοιτητές που διαδηλώνουν»

Δριμεία ήταν η δήλωση της αναπληρώτριας τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μερόπης Τζούφη, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ΝΔ «ξεδιπλώνει το νέο-συντηρητικό, νέο-θατσερικό της όραμα για την εκπαίδευση, τη δημοκρατία και την κοινωνία».

Επίσης υπογραμμίζει ότι «την ίδια στιγμή, η “διαβούλευση” ξεκίνησε με χημικά, αύρες και βία απέναντι στους φοιτητές που διαδηλώνουν – “πρόβα-τζενεράλε” για τις προσεχείς εντάσεις εντός των ιδρυμάτων, σημειώνει.

Την ίδια ώρα όμως «τα πανεπιστήμια υποφέρουν από τις ελλείψεις σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, με τα περιφερειακά ιδρύματα να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταπεξέλθουν υπό συνθήκες τηλεκπαίδευσης και πανδημίας», επισημαίνει η βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης..

«Είναι σαφές πως η ΝΔ αποστρέφεται το δημοκρατικό, δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου. Εχθρεύεται τη νέα γενιά και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Να μην τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν το Πανεπιστήμιο σε χώρο αποστειρωμένο, δέσμιο και ανελεύθερο», τονίζει η Μ. Τζούφη.

«Πολιτική του τρόμου, του φόβου και της πάταξης»

Στο ίδιο ύφος και η δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος αναφέρει ότι «αντί να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα που έχει αυξηθεί εκθετικά, αντιμετωπίζουν πάλι με καταστολή τις αντιδράσεις των νέων μας στη συνεχιζόμενη πολιτική του τρόμου, του φόβου και της πάταξης».

Επιπροσθέτως σημειώνει πως «αγνοώντας το σύνολο της Πανεπιστημιακής κοινότητας, εξήγγειλαν χθες την ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας, συνεχίζοντας την στοχοποίηση κάθε νέου και νέας της πατρίδας μας και μαζί τους την στοχοποίηση της Δημοκρατίας και της πραγματικής ελπίδας του λαού μας».

Καταλήγει δε, υπογραμμίζοντας πως «το δόγμα του Τρόμου και της Πάταξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει, όσο εμπόριο ελπίδας και αν επιχειρήσουν, όσο φόβο κι αν καλλιεργήσουν, όση βία και αν χρησιμοποιήσουν, για να καλύψουν τις ευθύνες τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με προηγούμενη ανακοίνωσή του το τμήμα Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την απόσυρση του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

«Υιοθέτηση αναχρονιστικών μέτρων καταστολής που παραπέμπει σε μνήμες σκοτεινών εποχών»

Η Χαρά Κεφαλίδου, υπεύθυνη Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας, του Κινήματος Αλλαγής, σε δική της δήλωση αναφέρει πως «κανένα ΑΕΙ δεν είναι απρόσβλητο από περιστατικά βίας. Ευθύνες για την κατάσταση υπάρχουν πρώτα και κύρια στην Πολιτεία, αλλά και σε όλους που κλείνουν τα μάτια στα απαράδεκτα φαινόμενα», ωστόσο το ΚΙΝΑΛ τάσσεται κατά της υπαγωγής του νέου σώματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας στην ΕΛΑΣ, αφού κάτι τέτοιο «αποπνέει αυταρχισμό και δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα».

«Έχουμε πει ναι σε ειδικό σώμα φύλαξης, αλλά με την καθοδήγηση και την ευθύνη των ίδιων των Πανεπιστημίων», διευκρινίζει στη δήλωσή της η Χ. Κεφαλίδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν και η απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων, η φύλαξη δηλαδή να τεθεί σε νέες βάσεις αλλά να υπάγεται στα πανεπιστήμια, σύμφωνα και με το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο.

Το θεμελιώδες ερώτημα για την παιδεία όμως παραμένει. Πως ανταποκρίνεται η σημερινή κυβέρνηση στην ανάγκη συνολικής μεταρρύθμισης ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των πολιτικών που άφησε πίσω της η Αντι-μεταρρύθμιση Γαβρόγλου;

«Η υιοθέτηση αναχρονιστικών μέτρων καταστολής ως απάντηση στην κατά καιρούς έξαρση βίας και ανομίας που επικρατούν στους χώρους των ΑΕΙ αποτελεί οπισθοδρόμηση που παραπέμπει σε μνήμες σκοτεινών εποχών. Δεν αποτελεί έξυπνη νομοθέτηση πόσο μάλλον μεταρρύθμιση», καταλήγει στη δήλωσή της η Χ. Κεφαλίδου.

«Η κυβέρνηση απαντά με σχέδια έντασης των ταξικών φραγμών και καταστολής»

Αυστηρή ήταν η ανακοίνωση του ΚΚΕ, στην οποία ο Περισσός κάνει λόγο για «τεράστια πρόκληση» αναφορικά με την κυβερνητική εξαγγελία για τόσο σοβαρές αλλαγές στα ΑΕΙ, την ώρα που τα ιδρύματα είναι κλειστά και με τους φοιτητές να βρίσκονται στις εστίες τους, με τις οικογένειές τους να βιώνουν σοβαρά ζητήματα να ανταποκριθούν σε ενοίκια και φοιτητική μέριμνα.

«Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για τις ανάγκες των φοιτητών, γι’ αυτό και δεν παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα για να ανοίξουν τα Ιδρύματα επιτέλους, με ασφάλεια, για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατρακύλα απαξίωσης των σπουδών. Η υποκρισία της κυβέρνησης φαίνεται κι απ’ το γεγονός ότι, ενώ τα ΑΕΙ είναι κλειστά για τους φοιτητές, λειτουργεί απρόσκοπτα και δια ζώσης ό,τι έχει να κάνει με την επιχειρηματική δράση, ακόμα και τα επί πληρωμή προγράμματα σπουδών», επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και το λαό «να αντιπαλέψει τους επικίνδυνους και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, που επιδιώκει να μετατρέψει σε νόμους η κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση του Περισσού.

«Όποιο και αν είναι το ερώτημα η απάντηση της κυβέρνησης είναι “περισσότερη αστυνομία”»

Το ΜέΡΑ25, στη δική του ανακοίνωση εξιστορεί το χρονικό της λήψης κατασταλτικών μέτρεων για τα ΑΕΙ από την κυβέρνηση υπενθυμίζοντας ότι το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση με την εκλογή της, ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. «Ήταν η καρτ-βιζίτ μιας κυβέρνησης που όποιο κι αν είναι το ερώτημα, η απάντησή της είναι «περισσότερη αστυνομία», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ενάμιση χρόνο μετά και ενώ δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική παρέμβαση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καμία πρόνοια για τις υποδομές, το προσωπικό, τις ίδιες τις σπουδές των φοιτητών και των φοιτητριών, το μόνο που κόπτει την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι πώς θα εισάγει τα ΜΑΤ μέσα στο Πανεπιστήμιο, υπάγοντάς τα κιόλας στον κ. Χρυσοχοΐδη, καταλύοντας δηλαδή και το αυτοδιοίκητο», επισημαίνει το ΜέΡΑ25.

Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι «το ΜέΡΑ25 ζητούσε και συνεχίζει να ζητάει την επιστροφή του πανεπιστημιακού ασύλου, ως χώρου ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης των ιδεών, αλλά και την περιφρούρηση αυτού του ασύλου μέσα από μια υπηρεσία που θα λογοδοτεί αποκλειστικά και μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα (πρυτανικές αρχές και φοιτητικοί σύλλογοι) και όχι στον κ. Χρυσοχοΐδη που οικοδομεί το αυταρχικό, αστυνομικό, αντιδημοκρατικό και ανελεύθερο κράτος του κ. Μητσοτάκη που οδηγεί στην Ορμπανοποίηση». Υπενθυμίζεται ότι και το ΜέΡΑ25 έχει ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου.