Την υιοθέτηση νέου υγειονομικού σχεδίου ζητά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης υγείας Α. Ξανθός, ενώ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «μετά το lockdown υπήρξαν παλινωδίες, αντιφάσεις και υποχώρηση στα standards της δημόσιας υγείας, που επηρέασαν την πορεία της πανδημίας».

Ο Α. Ξανθός κατέδειξε την αντίφαση στην στάση της κυβέρνησης που σε περιόδους έξαρσης του ιού επιχειρεί να δώσει έμφαση στην ατομική ευθύνη, σε αντίθεση με το διάστημα που υπήρχε θετική επιδημιολογική εικόνα κατά το οποίο, σύμφωνα με τον βουλευτή, η κυβέρνηση υπερτόνιζε την κρατική ευθύνη.

«Η επιτυχία στην κυβέρνηση, η αποτυχία στους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ενώ προσέθεσε «η ουσία, πάντως, είναι ότι ως κοινωνία και ως χώρα δεν “μείναμε ασφαλείς”».

Κάνοντας λόγο για νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας ζήτησε «αξιόπιστη εκτίμηση κινδύνου, αναλογικότητα στην λήψη μέτρων με στοχευμένες κι όχι οριζόντιες παρεμβάσεις και εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων στις πύλες εισόδου και τις εστίες μετάδοσης στο εσωτερικό». 

Σχετικά με την θωράκιση του ΕΣΥ έκανε λόγο για ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, «με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, αντιμετώπιση των νέων αναγκών που ανέδειξε η πανδημία, καθώς και με αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων».

Δεν απέφυγε από την άλλη να κάνει επίκληση στην ατομική ευθύνη θέτοντας ως πρωταρχικής σημασίας «να διασφαλιστεί κλίμα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών και αποτελεσματικότητα στα μέτρα δημόσιας υγείας».

Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, δια στόματος της Προέδρου του Φώφης Γεννηματά καλεί τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση «να μας πουν ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για την αντιμετώπιση της απειλής της πανδημίας που διευρύνεται και να σταματήσουν τις παλινωδίες, τις αστοχίες, και τις απαράδεκτες λογικές της μεταφοράς ευθυνών στους πολίτες».

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαράδεκτες πρακτικές, καθώς αποφασίζει να ανοίξει τα σχολεία χωρίς να έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Αναφορικά με την λειτουργία των σχολείων, έντονη ήταν η αντίδραση και του ΚΚΕ που σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «η κυβέρνηση από τη μία επιχειρεί να ενοχοποιήσει τη νεολαία για την έξαρση των κρουσμάτων και από την άλλη ανακοινώνει το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου χωρίς να ενημερώνει γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές με ποια προετοιμασία, μέσα και μέτρα προστασίας θα γίνει αυτό δυνατό».