Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα με τρεις πτυχές: ακρίβεια στις τιμές, μισθοί και φόροι. Επεσήμανε ότι οι φόροι αποτελούν το 25% της τιμής των προϊόντων, όταν ο μέσος μισθός είναι σε επίπεδα του 2009. Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως τις περιέγραψε ο Δημήτρης Κουτσούμπας:
  • Αυξήσεις μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθούς σε δημόσιους υπαλλήλους και των αντίστοιχων συντάξεων
  • Πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας
  • Πλαφόν στα βασικά είδη κατανάλωσης
  • Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά
  • Τέλος στους πλειστηριασμούς στην α’ κατοικία
  • Προσλήψεις προσωπικού σε κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία και η υγεία
  • Καμία εμπλοκή σε πολέμους.

«Πολλοί από όσους δοκιμάζονται εκεί έξω, όταν άκουσαν για τη συζήτηση στη Βουλή, πιθανώς να σκέφτηκαν ότι θα αφήσετε τους στημένους, αποπροσανατολιστικούς καβγάδες, με τους οποίους μας έχετε φλομώσει προεκλογικά, για να δώσετε απαντήσεις για το πρόβλημα της ακρίβειας. Μάταια το πίστεψαν. Εμείς θα μιλήσουμε για την ακρίβεια στην πρωτολογία μας. Ακόμα και όταν αναγκάζεστε να τοποθετηθείτε για μεγάλα ζητήματα, πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα. Φέρνετε χασμουρητά και απέχθεια στον κόσμο» ανέφερε αρχικα.

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «από το καλοκαίρι του 2021 παριστάνει τον ανήξερο» για τις αιτίες της ακρίβειας, και καταλόγισε στη ΝΔ ότι στήριξε πολιτικές της Ε.Ε. που οδήγησαν σε άνοδο των τιμών και έκανε λόγο για «μηνύματα εικονικής πραγματικότητας» σε ό,τι αφορά την ακρίβεια.

«Δεν έχει εντοπίσει κανείς άλλος πτώση τιμών, δεν έχει εντοπίσει κανείς από αυτούς που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους… Το πρόβλημα της ακρίβειας «είναι σύμπτωμα μιας φυσιολογικής λειτουργίας αυτού του σάπιου συστήματος που ονομάζεται καπιταλισμός, δεν είναι παρά ένας ακόμη μηχανισμός για να κλέβουν ακόμη περισσότερα οι διάφοροι εκμεταλλευτές από τους εργαζόμενους.

Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον λαό ότι υπάρχει μια μαγική λύση με την οποία θα είναι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος, ότι και τα πλεονάσματα θα πιάνονται και ο λαός θα ανακουφίζεται από τους φόρους, ότι και τα κέρδη του κεφαλαίου θα αυξάνονται και οι μισθοί θα αρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτά δεν γίνονται ούτε στη δευτέρα παρουσία, είναι ουτοπικά για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση που σας αρέσει να απευθύνετε σε εμάς» συμπλήρωσε ο γγ του ΚΚΕ.

Τέλος κατήγγειλε την ΚΑΠ ως υπεύθυνη για το υπέρογκο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, που οδηγεί στην ακρίβεια.