Ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι, σχετικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος» από την κυβέρνηση, δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται οι μετακλητοί υπάλληλοι, παραθέτοντας ότι οι θέσεις που δικαιούνται οι γενικοί γραμματείς «πάνε από δύο στις πέντε. Άρα, παρόλο που οι θέσεις των γενικών γραμματέων μειώνονται σε απόλυτο αριθμό, έχουμε μία αύξηση των υπαλλήλων που οι γενικοί γραμματείς μπορούν να απασχολούν. Οι γενικοί γραμματείς που είναι διορισμένοι από τον Κ. Μητσοτάκη απευθείας».

Υποστήριξε ότι υπάρχει μία προσπάθεια «κομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης», επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη «δυστυχώς επιβεβαιώνουν την πρώτη αίσθηση που είχαμε περί μιας στενά κομματικής αντίληψης και υπερσυγκέντρωσης ευθυνών και εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού». Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι προφανές πως υπάρχει «αποκλεισμός όσων υπηρέτησαν σε θέσεις γενικού γραμματέα, την τελευταία πενταετία».

Ο Ν. Παππάς ανέφερε ότι σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε «απλώς μία σύμβαση του Δημοσίου με τη Lamda Development». Προσέθεσε ότι «δεν είχαν οριοθετηθεί οι αρχαιολογικοί χώροι, οι αιγιαλοί, τα ρέματα», αλλά «εμείς προχωρήσαμε την επένδυση, βγήκαν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, έγινε η μετεγκατάσταση 69 φορέων από το χώρο του Ελληνικού και τώρα, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αναμένονται οι Υπουργικές Αποφάσεις και ο διαγωνισμός για το καζίνο».

Εν συνεχεία υποστήριξε ότι «στο Ελληνικό έγινε μία αγορά, η οποία δεν είχε καν τοπογραφικό», εξηγώντας ότι δεν οριζόταν ακριβώς «τι φορούσε η αγοροπωλησία». Προσέθεσε ότι η Lamda Development κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση για καθυστέρηση, ενώ, σύμφωνα με τον Ν. Παππά οι σχετικές καθυστερήσεις «αφορούσαν τις πρακτικές της εταιρείας και το χρόνο κατάθεσης των μελετών».

Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει «ένα κορυφαίο ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων», διευκρινίζοντας ότι ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, «ο οποίος υπερασπιζόταν ως εχθές τα συμφέροντα της Lamda Development, άλλαξε εν μία νυκτί μεριά του τραπεζιού και πλέον υποτίθεται πως υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Δημοσίου».  Ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί την υπόθεση της έκδοσης των αναμενόμενων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ).

Αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης, ο Ν. Παππάς επισήμανε ότι η οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν «σχεδιασμένη, εφαρμοσμένη και αποδοτική», καθώς «κάθε χρόνο είχαμε τη διαμόρφωση υπερπλεονασμάτων τα οποία καταβάλλονταν υπό τη μορφή κοινωνικού μερίσματος, καθώς και μία σαφή στρατηγική για το ποιες φοροελεφρύνσεις θα επέρχονταν από την αρχή του 2020». Προσέθεσε ότι όσον αφορά τα φορολογικά θέματα, το μείζον είναι «η οικειοθελής εγκατάλειψη εδάφους από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».  Εξήγησε ότι αναφέρεται στην επιλογή του πρωθυπουργού να αυξήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία «εμείς είχαμε κατεβάσει στο 2,5% για τα έτη από το 2020 έως το 2022».

Υποστήριξε ότι στη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ρέγκλινγκ, «ακύρωσε το κατέβασμα των πλεονασμάτων στο 2,5%» επισημαίνοντας ότι επανέφερε τα πλεονάσματα και τους στόχους του στο 3,5%.  Σημείωσε επίσης ότι ο Κ. Μητσοτάκης «ή θα κάνει περικοπές ή θα ακυρώσει πάρα πολλές από τις δεσμεύσεις του για φοροελαφρύνσεις».

Χαρίτσης: «Πρώτη φορά κατατίθεται μείζων νομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαδικασία διαβούλευσης»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, άσκησε και εκείνος δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος» το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Α. Χαρίτσης υποστήριξε ότι «για πρώτη φορά μετά από τεσσερισήμισι χρόνια κατατίθεται μείζον νομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαδικασία διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία», επικεντρώνοντας στο γεγονός ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «κατατέθηκε χθες τα μεσάνυχτα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν έγινε «καμία απολύτως νομική επεξεργασία από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), όπως είχε γίνει με όλα τα μείζονος θεσμικής σημασίας νομοθετήματα της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου». Προσέθεσε ότι «χωρίς τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, το νομοσχέδιο προετοιμάστηκε μέσω outsourcing, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου». Σημείωσε ότι αυτή η λογική παραπέμπει «περισσότερο στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για ιδιωτικό κράτος παρά στη διακηρυγμένη ενίσχυση του επιτελικού κράτους».

Σχετικά με το περιεχόμενο, τονίζει ότι «ο διορισμός ημετέρων και ο σφιχτός έλεγχος του κράτους από το πρωθυπουργικό γραφείο, όχι μόνο δεν οδηγούν στην αποκομματικοποίηση, αλλά αντιθέτως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επαναθεμελίωση του αλήστου μνήμης κομματικού κράτους».

Σπίρτζης: «Ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς με το επιτελικό κράτος»

Ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέφερε ότι «το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος σηματοδοτεί την ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς».

Ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» θεσμοθετείται η «παλινόρθωση του κομματικού κράτους με διορισμούς ημετέρων», θεσπίζεται «η ενός ανδρός αρχή του πρωθυπουργού», αλλά προβλέπεται επίσης «διορισμός του επικεφαλής της μιας και μόνης ελεγκτικής αρχής από τον πρωθυπουργό».

Συγκεκριμένα, υποστήριξε σε γραπτή δήλωσή του ότι «αντί για αποκομματικοποίηση και ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης, θεσμοθετείται η παλινόρθωση του κομματικού κράτους με διορισμούς ημετέρων. Αντί για σύγχρονες δομές διακυβέρνησης και συντονισμού, θεσπίζεται η ενός ανδρός αρχή του πρωθυπουργού. Αντί για αξιόπιστους και ανεξαρτήτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προβλέπεται ο διορισμός του επικεφαλής της μιας και μόνης ελεγκτικής αρχής από τον πρωθυπουργό. Αντί για ενίσχυση των αξιόπιστων και ανεξάρτητων δομών έλεγχου, ανατίθεται ελεγκτικό έργο σε ιδιώτες χωρίς κανένα εχέγγυο ανεξαρτησίας. Αντί για καλή νομοθέτηση, η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαινιάζει το νομοθετικό της έργο χωρίς δημόσια διαβούλευση και επεξεργασία από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), ερήμην της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών φορέων».

Από την γραφειοκρατία στην τεχνοκρατία με το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος»