Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τέθηκε από τους Αμερικανούς η αναγκαιότητα για αύξηση των δυνατοτήτων της Σούδας για εξυπηρέτηση και στάθμευση των αμερικωνικών ενόπλων δυνάμεων, με το δημοσίευμα να τονίζει την επιθυμία του Πενταγώνου. Ακόμα, σημειώνει την «βαρύνουσα σημασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» που δίνουν οι Αμερικανοί στη Σούδα, τονίζοντας πως θεωρείται «προκεχωρημένη βάση με ταχεία πρόσβαση στη Μέση Ανατολή». Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ήδη έχει αποφασιστεί πως η Ρόδος θα χρησιμοποιείται ως τόπος ανεφοδιασμού, ενώ η Κύπρος ως σημείο στάθμευσης «κατά τη μετάβαση ή την επιστροφή από τη Μέση Ανατολή».

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο που προκύπτει από το δημοσίευμα, είναι το γεγονός πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη μόνιμη στάθμευση πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στο Μαράθι, ενώ ήδη φέρονται να κατασκευάζονται μία αποθήκη και έξι στέγαστρα για αεροσκάφη, με υπογράμμιση στην δυνατότητα αποθήκευσης περισσότερων πυραύλων Τόμαχοκ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προχωράει κανονικά η αναβάθμιση των F-16, που θα ολοκληρωθεί το 2027-28, ενώ στη φάση της σύνταξης της τελικής σύμβασης βρίσκεται η αγορά των F-35. Οι εξοπλισμοί από τις ΗΠΑ δεν τελειώνουν εδώ, αφού οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Άμυνας να έχει ήδη συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την προμήθεια περισσότερων από 1.000 τεθωρακισμένων μάχης και μεταφοράς προσωπικού τύπου M-1117, μέσω της διαδικασίας «παραχώρησης πλεονάζοντος υλικού» που διαθέτει το αμερικανικό Πεντάγωνο (Excess Defense Articles-EDA), με το δημοσίευμα να σημειώνει πως η μόνη επιβάρυνση θα είναι για τα μεταφορικά. Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως οι Αμερικανοί είναι διατεθιμένοι να παραχωρήσουν έως και 2.000 τέτοιων τεθωρακισμένων.

Ενδιαφέρον φέρονται να επιδεικνύουν οι ΗΠΑ και για νέο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, με το δημοσίευμα να σημειώνει ωστόσο πως η περιβόητη γαλλική Belh@rra παραμένει πρώτη επιλογή, ενώ μεταφέρεται προβληματισμός του Πολεμικού Ναυτικού για μία «ενδιάμεση λύση», καθώς το αμερικανικό καταδρομικό Τικοντερόγκα κρίνεται εξαιρετικά κοστοβόρο (25 εκατ. ευρώ ετησίως για τη συντήρηση δύο «Τίκο», όπως αναφέρεται).

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος αναμένεται να βρεθεί στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα, με την απόκτηση «τριών στρατηγικών UAV τύπου HERON», μη επανδρωμένων αεροσκαφών, από το Ισραήλ να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.