X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στο Μαράθι και περαιτέρω σύσφιξη στρατιωτικών σχέσεων μεθοδεύουν οι ΗΠΑ

Σημαντική αναβάθμιση της χρήσης της βάσης της Σούδας από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και μόνιμη στάθμευση πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στο Μαράθι φέρονται να βρέθηκαν στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και στις συζητήσεις του υπουργού Άμυνας με αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, κατά το πρόσφατο ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή Γαλλίας και ΗΠΑ, καθώς και με απόβαση στον Άη Στράτη.
Πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στο Μαράθι και περαιτέρω σύσφιξη στρατιωτικών σχέσεων μεθοδεύουν οι ΗΠΑ
|

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τέθηκε από τους Αμερικανούς η αναγκαιότητα για αύξηση των δυνατοτήτων της Σούδας για εξυπηρέτηση και στάθμευση των αμερικωνικών ενόπλων δυνάμεων, με το δημοσίευμα να τονίζει την επιθυμία του Πενταγώνου. Ακόμα, σημειώνει την «βαρύνουσα σημασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» που δίνουν οι Αμερικανοί στη Σούδα, τονίζοντας πως θεωρείται «προκεχωρημένη βάση με ταχεία πρόσβαση στη Μέση Ανατολή». Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ήδη έχει αποφασιστεί πως η Ρόδος θα χρησιμοποιείται ως τόπος ανεφοδιασμού, ενώ η Κύπρος ως σημείο στάθμευσης «κατά τη μετάβαση ή την επιστροφή από τη Μέση Ανατολή».

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο που προκύπτει από το δημοσίευμα, είναι το γεγονός πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη μόνιμη στάθμευση πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στο Μαράθι, ενώ ήδη φέρονται να κατασκευάζονται μία αποθήκη και έξι στέγαστρα για αεροσκάφη, με υπογράμμιση στην δυνατότητα αποθήκευσης περισσότερων πυραύλων Τόμαχοκ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προχωράει κανονικά η αναβάθμιση των F-16, που θα ολοκληρωθεί το 2027-28, ενώ στη φάση της σύνταξης της τελικής σύμβασης βρίσκεται η αγορά των F-35. Οι εξοπλισμοί από τις ΗΠΑ δεν τελειώνουν εδώ, αφού οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Άμυνας να έχει ήδη συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την προμήθεια περισσότερων από 1.000 τεθωρακισμένων μάχης και μεταφοράς προσωπικού τύπου M-1117, μέσω της διαδικασίας «παραχώρησης πλεονάζοντος υλικού» που διαθέτει το αμερικανικό Πεντάγωνο (Excess Defense Articles-EDA), με το δημοσίευμα να σημειώνει πως η μόνη επιβάρυνση θα είναι για τα μεταφορικά. Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως οι Αμερικανοί είναι διατεθιμένοι να παραχωρήσουν έως και 2.000 τέτοιων τεθωρακισμένων.

Ενδιαφέρον φέρονται να επιδεικνύουν οι ΗΠΑ και για νέο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, με το δημοσίευμα να σημειώνει ωστόσο πως η περιβόητη γαλλική [email protected] παραμένει πρώτη επιλογή, ενώ μεταφέρεται προβληματισμός του Πολεμικού Ναυτικού για μία «ενδιάμεση λύση», καθώς το αμερικανικό καταδρομικό Τικοντερόγκα κρίνεται εξαιρετικά κοστοβόρο (25 εκατ. ευρώ ετησίως για τη συντήρηση δύο «Τίκο», όπως αναφέρεται).

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος αναμένεται να βρεθεί στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα, με την απόκτηση «τριών στρατηγικών UAV τύπου HERON», μη επανδρωμένων αεροσκαφών, από το Ισραήλ να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις