Σε επικοινωνιακό παιχνίδι εξελίσσεται ο νέος νόμος που φέρνει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και εν τέλει κατατέθηκε πριν λίγη ώρα. Πρόκειται για νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά καταργούνται οι δικλείδες ασφαλείας  για την ψήφο των αποδήμων και τους δίνεται το δικαίωμα ψήφου για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση φαίνεται πως ετοίμαζε από τον Μάρτιο αυτό το σχέδιο, με τον πρωθυπουργό να το ψελλίζει σε τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αμερικής.

Οι μεταβολές που προβλέπονται μέσω του νομοσχεδίου του Μ. Βορίδη είναι οι εξής:

  • Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).
  • Η απόφαση για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού επαφίεται στη διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.
  • Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Αναφορικά με τη θεσμική επικοινωνία της Ελληνικής Πολιτείας με τους Έλληνες του εξωτερικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε στις 22 Μαρτίου, τόνισε πως ο ίδιος θα ήθελε να δίνονται μεγαλύτερες δυνατότητες στους Έλληνες του εξωτερικού -που λείπουν πολλά χρόνια από την Ελλάδα- να μπορούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Όπως εξήγησε, αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθώς κάποια κόμματα στην Ελληνική Βουλή δεν το ήθελαν και δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι. «Πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στον νόμο αυτόν, θα τον ενισχύσουμε ώστε να μπορείτε όσοι θέλετε να συμμετέχετε στα κοινά της πατρίδας μας, να το κάνετε συμμετέχοντας στη διαδικασία ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, σε φιάσκο προβλέπεται να καταλήγει το σχέδιο της κυβέρνησης με το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων, του οποίου η ισχύ απαιτεί την υπερψήφισή του από τα 2/3 της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τη δική του πρόταση για το εν λόγω ζήτημα, οπότε καθίσταται αδύνατη η έγκριση του νομοσχεδίου χωρίς τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάνω σε αυτό το σκεπτικό επιχειρεί να πατήσει η κυβέρνηση, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως στερεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων ομογενών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως όσο δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ, η τροποποίηση είναι αδύνατο να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Ο Μάκης Βορίδης, αλλάζοντας τον νόμο που είχε ψηφιστεί από την ίδια την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ευρεία πλειοψηφία, το 2019, φέρνει νέο νόμο. Συγκεκριμένα, με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, καταργούνται δύο περιορισμοί: Να πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές, κατά τα δύο τελευταία έτη, αν είναι πάνω από 30 ετών.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

«Υπάρχουν πράγματι περιορισμοί που πολλούς και ειδικά τους ιστορικούς μας αποδήμους, αυτούς που έχουν αποδημήσει πιο παλιά, δεν τους επιτρέπουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα» τόνισε σε συνέντευξή του στο Μega, τη Δευτέρα, ο Μάκης Βορίδης, προαναγγέλλοντας την ξαφνική κατάθεση του νέου νόμου. Ο υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε συνέντευξη της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Θεοδώρας Τζάκρη, στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας». Σε σχετική της απάντηση για τους περιορισμούς, η Θεοδώρα Τζάκρη καταδίκασε αυτούς τους περιορισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους άδικους και υποτιμητικούς, υποσχόμενη ότι το κόμμα της θα τους καταργήσει».

«Αν θέλετε να υπαναχωρήσετε από την καθαρή θέση της κα. Τζάκρη, είναι δικαίωμά σας. Αλλά προσέξτε, δεν γίνονται όλα μαζί. Και όταν μιλάμε στην εφημερίδα των αποδήμων να λέμε ότι εμείς θέλουμε να καταργήσουμε τους περιορισμούς, αλλά όταν ερχόμαστε στο Κοινοβούλιο να λέμε ότι θα τους καταργήσουμε υπό τον όρο…» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας μια νέα κόντρα με την κυβέρνηση.

Την δική του πρόταση κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το εν λόγω ζήτημα.

Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει :

  • Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:
  1. Ευρώπης
  2. Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
  3. Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και
  4. Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

  • Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.
  • Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται.

«Ο υπουργός ξέρει πολύ καλά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ…» δήλωσε ο κ. Χατζηγιαννάκης, με τη σκυτάλη να παίρνει ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος ρώτησε τον υπουργό: «Έσφιξαν τα γάλατα στο εσωτερικό και είπατε να ρίξετε μία φωτοβολίδα στο εξωτερικό; Σκέφτεστε να διχάσετε την ομογένεια;». Στη συνέχεια, ο τομεάρχης αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. «Διότι δεν θέλετε να συζητάμε το άνοιγμα των σχολείων με 25 παιδιά στην τάξη. Γιατί δεν θέλετε να συζητάμε για τους 800 διασωληνωμένους και ότι ο πρωθυπουργός πήγε προχθές να επιθεωρήσει λεωφορεία και σήμερα τα λεωφορεία ήταν στα αμαξοστάσια. Θέλετε να κάνετε έναν τεχνητό διχασμό» εξήγησε ο Ν. Ζαχαριάδης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε πως περιμένει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.« Μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έρχεται άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι απόδημοι για να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν ζήσει στην Ελλάδα τουλάχιστον δύο χρόνια την τελευταία 35ετία και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση στη χώρα το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την Πελώνη, για την υπερψήφισή του απαιτούνται τα 2/3 της Βουλής και για τον λόγο κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει την κατάργηση των περιορισμών» τόνισε, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει περιορισμούς, μεταξύ άλλων για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο αναφορικά με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Συνέκρινε μάλιστα τις δηλώσεις της Θ. Τζάκρη με την επιχειρηματολογία του Χατζηγιαννάκη, ψέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία. Ο Μανώλης Συντυχάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, τάχθηκε  κατά της πρόθεσης για τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος πλαισίου και διερωτήθηκε αν η Θ. Τζάκρη είναι «λαγός» της ΝΔ. «Εκτός κι αν υπάρχον κι άλλου τύπου συνεννοήσεις μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη…» πρόσθεσεμ κάνοντας λόγο για «άθλια μεθόδευση» της κυβέρνησης. Το ΜέΡΑ25 από τη μεριά του σχολιάζει: {ΜΟΝΟ το ΜέΡΑ25 καταψηφίσαμε τον αισχρό νόμο για την μη ψήφο των αποδήμων. Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν νοιάζονταν για τους απόδημους αλλά για την εκμετάλλευσή τους. Αν τους σέβονταν θα δημιουργούσαν εκλ. περιφέρειες αποδήμων – όπως πρότεινα στις 29/9/19».