Η αμυντική γραμμή της Εύας Καϊλή στρέφεται σε αυτήν την κατεύθυνση, με τη δικαιολογία ότι αυτό που συνέβη ήταν αποτέλεσμα σκιωδών μηχανορραφιών που οργάνωσαν ο Πάντσερι και ο συνεργάτης του Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην πρώτη αναφορά που δόθηκε στους ανακριτές, η έκπτωτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατέληξε στη φυλακή με τις κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στην έρευνα του QatarGate, έπρεπε να εξηγήσει πολλά πράγματα στους δικαστές των Βρυξελλών…

«Αφού συνελήφθη ο σύντροφός μου, μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί συνελήφθη» περιγράφει. Η Καϊλή βρίσκει τη βαλίτσα, καθώς και έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο. «Έτσι τηλεφώνησα στον πατέρα μου, που ήταν με το μωρό, του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. Είναι μια βαλίτσα που κρατούσε ο άνδρας μου στο σπίτι για λογαριασμό του Παντσέρι. Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα πήγαινε μετά στην κόρη μου, γι’ αυτό είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα που είχε πάρει».

Έπειτα προσπαθεί επίσης να τηλεφωνήσει στον πρώην συνδικαλιστή και τους φίλους του: «Πρώτα προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι (που μιλάει μόνο ιταλικά) αλλά δεν τον βρήκα, οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρίνα. Δεν ξέρω γιατί ο Παντσέρι δεν είχε απαντήσει […] Άνοιξα τη βαλίτσα. Άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ξέρω ότι (ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) κρατούσε κάτι για το παλιό του αφεντικό, τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, και ίσως και για το σημερινό του αφεντικό, Αντρέα Κοζολίνο». Η βαλίτσα ανήκε στον Παντσέρι, υποστηρίζει η Καϊλή, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπήρχε ακόμη μία τσάντα που περιείχε χρήματα. Ήταν αυτή που είχε δανειστεί (ο Τζιόρτζι) για τα ακίνητα». Μάλιστα, το ζευγάρι μόλις είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα. Το δάνειο είναι στο όνομα της ευρωβουλευτού, η οποία πληρώνει το ενοίκιο και τις κατασκευές, ενώ τα μετρητά «ήταν η συνεισφορά του συντρόφου της». «Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί, δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις του», σημείωσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ξένου Τύπου.

«Ο Φραντσέσκο δεν έχει πολλά χρήματα και δεν μπορεί να συνεισφέρει σε όλα τα έξοδα. Είναι ακόμα μικρότερος από εμένα. Ξέρω ότι κατά καιρούς δανείζεται από τους γονείς του, ίσως και από τον Αντόνιο, δεν ξέρω» προσθέτει η Καϊλή «Δεν λείπουν οι τύψεις. Δεν εμπιστευόμουν πάντα τις “σχέσεις” (του Τζιόρτζι) με τον Παντσέρι και τον Κοζολίνο. Ο Φραντσέσκο είχε ηθική υποχρέωση απέναντι στον Αντόνιο και τον Αντρέα, αλλά ήταν υπερβολική. Δεν μπορούσε να πει όχι. Ίσως έπρεπε να είχα πει κάτι γιατί είμαι μεγαλύτερη από τον Φραντσέσκο. Είναι πολύ φιλόξενος, πολύ ευγενικός με τους φίλους του γενικά».Η Καϊλή ισχυρίζεται ότι «δεν είχε σκεφτεί ποτέ την προέλευση αυτών των χρημάτων». Εκτός από τη στιγμή που η ιστορία… έσκασε και έπρεπε να αξιολογήσει εκ των υστέρων την παρουσία αυτών των μετρητών. Μόνο τότε κατάλαβε ότι όχι, δεν ήταν «φυσιολογικό».