Συγχρόνως ο X. Ράιχενμπαχ εμφανίζεται αισιόδοξος για το ότι, όπως λέει, για πρώτη φορά, εδώ και μήνες, υπάρχει μια ξεκάθαρη προοπτική για την Ελλάδα, καθώς η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαγραφή χρέους ήταν επιτυχημένη, εγκρίθηκε το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα στήριξης και η χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άρα υπάρχει μια καλή βάση εργασίας, προκειμένου να βελτιωθούν ιδιαίτερα οι προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης.
 
Κατά την άποψή του, απαιτείται ένας αυστηρός έλεγχος των δαπανών, προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο προϋπολογισμός και η κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, πρέπει να παρουσιάσει μια φορολογική μεταρρύθμιση, που θα διευκολύνει την είσπραξη των φόρων, μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας και απλούστευσης των κανόνων και πέρσι υπήρξαν οι πρώτες επιτυχίες στην είσπραξη οφειλών. Προσθέτει δε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός πως, ενώ αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 400 εκατομμύρια ευρώ, τελικά συγκεντρώθηκαν 946 εκατομμύρια ευρώ και για το 2012 ο στόχος είναι ακόμη πιο φιλόδοξος, καθώς η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συγκεντρώσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ από οφειλές προς το δημόσιο, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.
 
Ως προς τις εικασίες για το αν θα χρειασθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ο X. Ράιχενμπαχ αποσαφηνίζει πως κάθε εικασία ζημιώνει την Ελλάδα και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «τώρα είναι σημαντικό να σηκώσουμε τα μανίκια, για να ανταποκριθούμε στους όρους- και είμαι αισιόδοξος ότι τότε θα πραγματοποιηθούν οι προβλέψεις της τρόικας για την ανάπτυξη, τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, στις οποίες βασίζεται η βοήθεια».
 
Στο θέμα του αριθμού των ειδικών που βρίσκονται στην Αθήνα, ο ίδιος θεωρεί πως πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία αυτών των ειδικών, όχι μόνον της Ομάδας Δράσης, αλλά και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτελεί μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ την τρόικα, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί και η συνεργασία ανάμεσα στους ειδικούς που ανήκουν στην τρόικα και τους ειδικούς της Ομάδας Δράσης, για τον αριθμό των στελεχών της οποίας, όπως λέει, θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον ερχόμενο μήνα.
 
Σε σχέση με την ανάπτυξη, ο X. Ράιχενμπαχ επισημαίνει πως κατ' αρχήν πρέπει να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, με ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση και το δημόσιο χρέος, ενώ πρέπει να υπάρξει καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων που έχει διαθέσει η ΕΕ και προς τούτο έχουν ληφθεί μια σειρά πολύ θετικών μέτρων, υπό τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν και τώρα σημασία έχει να υλοποιηθούν.
 
Όπως αναφέρει, έχουν συγκεκριμενοποιηθεί 181 προγράμματα και η ΕΕ έχει αυξήσει τη συνεισφορά της, ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα έχει μειωθεί στο 5 % και με τον τρόπο αυτό μπορούν να υλοποιηθούν προγράμματα, που, σε διαφορετική περίπτωση, θα αποτύγχαναν, λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης εκ μέρους της Ελλάδας και το Μάιο θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα χρηματοδότησης μέτρων υποδομής στους τομείς Μεταφορών και Ενέργειας με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
 
Επιπλέον, θα πρέπει να γίνουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί κυρίως το επιχειρηματικό κλίμα και συγκεκριμένο παράδειγμα είναι η μακρά διαδικασία, που ισχύει μέχρι τώρα για να περάσουν τα εξαγώγιμα προϊόντα από τις τελωνειακές αρχές, που σήμερα αυτό διαρκεί στην Ελλάδα 20 μέρες, ενώ, κατά μέσον όρο, στην ΕΕ διαρκεί 10 μέρες κι αν οι Έλληνες μπορούσαν να μειώσουν τη διαδικασία σε 10 ημέρες, θα αυξάνονταν οι εξαγωγές κατά 10 ο/ο.
 
Ως προς την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς από τη μία πλευρά πρέπει να δημιουργηθούν δύο υπηρεσίες και από την άλλη έχει τεθεί ο όρος της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15.000 φέτος και κατά 150.000 μέχρι το 2015 και οι Έλληνες πρέπει να προωθήσουν τη δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων, που διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα από άλλες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη.
 
Σε ερώτημα, για αρνητικές αναφορές στο πρόσωπό του σε ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, ο X. Ράιχενμπαχ απαντά πως αρχικά οι αναφορές, εξαιτίας της προέλευσής του, δεν ήταν πάντα κολακευτικές, όμως πιστεύει ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται πλέον πιο αντικειμενικά και πως μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πολιτών καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να βγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
 
Ο ίδιος εκτιμά πως τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν συνειδητοποιήσει ότι ούτε κατά την προεκλογική περίοδο μπορούν να χάσουν χρόνο, αλλά και πως μετά τις εκλογές πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα και να δείξουν στους Ελληνες πολίτες ένα δρόμο εξόδου από το σημερινό τούνελ, έτσι ώστε όλες οι θυσίες που έχουν κάνει έως τώρα, να πιάσουν τόπο.