Με τη συμμετοχή του στην έναρξη της γενικής συζήτησης της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ξεκίνησε το σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη, ο οποίος στις 6:30 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης (01.30 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο ξεκίνημα της συνάντησης θα παραβρίσκονται και οι σύζυγοι των δύο ηγετών, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και Μελάνια Τράμπ. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα έχουν τετ-α-τετ όπου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, «θα έχουν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και να συζητήσουν για τη συνεχιζόμενη διαδικασία εμβάθυνσης των εξαιρετικών διμερών -πολιτικών και οικονομικών- σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός «θα αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας σε μία ευαίσθητη γεωστρατηγική περιοχή. Οι γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι μεταταναστευτικές ροές, θα είναι επίσης στην συζήτηση».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «χαιρετίζοντας την ενίσχυση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα, αναμένεται να αναφερθεί στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία βάζοντας τη χώρα ξανά στο “ραντάρ” και των Αμερικανών επενδυτών». Μάλιστα, το δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρει πως «η προβολή της εικόνας της Ελλάδας με τη νέα κυβέρνηση, ως χώρας φιλικής στην διεθνή επιχειρηματικότητα και η με αυτοπεποίθηση διατύπωση της άποψης για τα σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα είναι από τους διακηρυγμένους στόχους του πρωθυπουργού στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη».

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην Καθημερινή, εντός του επόμενου μήνα θα βρεθεί στην Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικ Πομπέο, καθώς και πως στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφεί το κείμενο της τελικής συμφωνίας για τον «εκσυγχρονισμό» της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

«Τα τέσσερα βασικά σημεία είναι η χρήση του λιμανιού της Σούδας, η χρήση τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα και η χρήση από τις Ε.Δ. αμερικανικών UAV. Υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα προς διευθέτηση, όπως η συνδρομή των ΗΠΑ στην αναβάθμιση υποδομών των Ε.Δ., π.χ. αεροδρομίων που είναι ακόμα προς διαπραγμάτευση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας, υπογραμμίζοντας πως «η ενίσχυση των δεσμών σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας ωφελεί κατά πολύ τη χώρα μας».

Στην συνέχεια, όπως αναφέρεται, ο Κ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του θα παραβρεθούν στην δεξίωση του Προέδρου των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ατζέντα των επαφών του Κ. Μητσοτάκη την Τρίτη, όσον αφορά την οικονομία και τις συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές. Στις 16.30 ώρα Νέας Υόρκης το απόγευμα της Τρίτης (23.30 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs στην οποία, ύστερα από πρόσκληση του επικεφαλής της Goldman, David Solomon, θα παραστούν 30 CEO’s κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων. Νωρίτερα, στις 12.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας), ο Κ. Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.