Σύμφωνα με την ίδια, η Τρόικα, με οδηγό το ΔΝΤ, σκληραίνει τη στάση της καθώς απειλείται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με την πέμπτη αναθεώρηση του ΔΝΤ, η μείωση του ελληνικού χρέους έχει στόχο να διαμορφωθεί στο 120% μέχρι το 2010. Ωστόσο, με τις μέχρι στιγμής προτάσεις, το χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 145% το 2020.

«Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ πρέπει να τεστάρει τα όρια της εθελοντικής προσέγγισης προκειμένου να δώσει μια ευκαιρία στην Ελλάδα να θέσει τη βιωσιμότητα του χρέους σε μια πιο ασφαλή βάση, ενώ μια αναγκαστική προσέγγιση δεν φαίνεται πλέον τόσο «ιερή». Σύμφωνα με την άποψή μας, μια μη εθελοντική προσέγγιση παραμένει εύλογη και η πιο πιθανή».

Σε ό,τι αφορά τα CAC’s και την απειλή ενεργοποίησή τους, εάν βρεθεί συμφωνία για το PSI αυτή την εβδομάδα, «αναμένουμε ότι θα παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη». Υπενθυμίζει ότι ενεργοποίηση των CDS’s θα υπάρξει μόνο σε περίπτωση ενεργοποίησης των CAC’s και όχι απλώς καθιέρωσής τους.

Προσθέτει ακόμη ότι αν και φαίνεται θεωρητικό, οι λεπτομέρειες για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη μείωση του χρέους, θα είναι σημαντικές για την διαπίστωση του ρίσκου από την ενεργοποίηση των CAC’s.

Εκτιμά ότι μια εθελοντική συμφωνία για το PSI (πιθανότατα με τη συμμετοχή και της ΕΚΤ), θα είναι θετική για τις αγορές, καθώς απομακρύνει σημαντικό ρίσκο.

Κατά την άποψή της ωστόσο, το ρίσκο μιας μη εθελοντικής συμμετοχής παραμένει αρκετά σημαντικά και φαίνεται πιο εύλογο από μια «εθελοντική» έκβαση.

Η όποια έκβαση του PSI είναι πολύ σημαντική, ωστόσο δεν θα εξαλειφθεί εντελώς η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας.

«Το ΔΝΤ έχει με κάποιο τρόπο πείσει τον εαυτό του ότι το 120% χρέος επί του ΑΕΠ το 2020 θα είναι βιώσιμο για την Ελλάδα, αλλά είναι ένας στόχος που θα δοκιμαστεί αρκετά, κυρίως εξαιτίας και των πιθανών μελλοντικών αποτυχιών στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα», τονίζει.

Εκτιμά ακόμη ότι οι εκλογές στην Ελλάδα που είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο, θα επηρεάσουν τις αγορές οι οποίες πιθανότατα θα «ενοχληθούν» από την άνοδο των κομμάτων της άκρας αριστεράς και δεξιάς, καθώς και από τη σύγκρουση της Νέας Δημοκρατίας με την Τρόικα, καθώς η ΝΔ ζητά περισσότερες στρατηγικές ανάπτυξης.

Τέλος, «πιθανότατα θα υπάρξει ένας πιο σοβαρός διάλογος για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Μπορεί να υποκινηθεί από τον πυρήνα της ευρωζώνης ή από μια πολιτική διαμάχη στην Ελλάδα, αλλά τα οικονομικά είναι ξεκάθαρο πως δείχνουν τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα για να παραμείνει στην ευρωζώνη, προκλήσεις τις οποίες αδυνατεί μέχρι σήμερα να καλύψει».

Το αποτέλεσμα θα είναι οι καταθέσεις να συνεχίζουν να φεύγουν από τη χώρα και μια defacto αναμόρφωση της ζώνης του ευρώ, πέρα από κάθε λαϊκό αίσθημα ή οποιαδήποτε πολιτική απειλή προς αυτή την κατεύθυνση».PSI