Με τις τιμές των τροφίμων να βρίσκονταν σε άνοδο λόγω προβλημάτων συγκομιδής ήδη πριν τον πόλεμο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα. Ο πόλεμος έχει διακόψει τις προμήθειες από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ηλιελαίου στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος των εναλλακτικών λύσεων έχει επίσης αυξηθεί. Η Ουκρανία αποτελεί κι αυτή σημαντικό παραγωγό δημητριακών, γεγονός που επιτείνει τις ελλείψεις στις αγορές, Οι προβλέψεις μιλάνε για πιθανή καταστροφή του 20% της χειμερινής σοδειάς της.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 19,7% τον Μάρτιο, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού σημείωσαν αύξηση 19,1% σε μηνιαία βάση. Η ζάχαρη αυξήθηκε κατά 7%, το κρέας αυξήθηκε κατά 5%, ενώ τα γαλακτοκομικά – τα οποία έχουν επηρεαστεί λιγότερο από τον πόλεμο – αυξήθηκαν μόνο κατά 3%.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις των τιμών θα είναι οι πιο αισθητές στις χώρες όπου το μερίδιο στο διαθέσιμο εισόδημα που δαπανάται για τρόφιμα είναι το υψηλότερο. Κατά συνέπεια οι πιο ευάλωτοι είναι πιθανό να παραλείψουν γεύματα ή να αγοράσουν λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα, με τις όποιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία τους.
Η επίδραση από τις μπλοκαρισμένες ρωσικές εξαγωγές θα είναι πιο έντονη σε πολλές χώρες στην ανατολική Αφρική, όπως η Κένυα, η Αιθιοπία, η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν. Οι χώρες της Ανατολικής Αφρικής εξαρτώνται πλήρως από τις εισαγωγές λιπασμάτων και το αυξανόμενο κόστος των λιπασμάτων αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα και τις τιμές των τροφίμων. Αν συνυπολογίσει κανείς και την πολιτική αστάθεια, το μείγμα που δημιουργείται μοιάζει εκρηκτικό.