Την έκθεση υπογράφει ο εν αποστρατεία Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αλλά και νομικός ειδικός ερευνητής – δικαστικός πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, Ανδριανός Γκουρμάτσης, ο οποίος μάλιστα είναι ένας από τους τρεις ειδικούς που συνέταξαν σημαντικά πορίσματα για τα αίτια της πυρκαγιάς στο Μάτι, με βάση τα οποία ο ανακριτής έχει ζητήσει τρεις φορές από την Εισαγγελία την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για σειρά υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2018, εισπράττοντας ισάριθμες αρνήσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην έκθεσή του για τον απολογισμό των πυρκαγιών στη χώρα κατά το πρώτο τρίμηνο της εφετινής αντιπυρικής περιόδου, «από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Ιουλίου 2021 έχουν προκληθεί στην επικράτεια συνολικά 8.360 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ποσοστό αύξησης 20,1%, σε σχέση με το 2020 και 11,0%, σε σχέση με το 2019.

«Το πρώτο επτάμηνο του 2021 κάηκαν συνολικά 162.132 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων, ποσοστό 49,3% αυξημένο, σε σχέση με το 2020 και 116,6%, σε σχέση με το 2019. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι οι καμένες εκτάσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι περισσότερες σε ποσοστό 36%, σε σχέση με τον μέσο αριθμό των καμένων εκτάσεων κατά το αντίστοιχο διάστημα των ετών 2008 – 2020» αναφέρει ακόμα το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής, που ήταν ο πρώτος που ως πραγματογνώμονας οικογενειών στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι είχε βάλει στο κάδρο των ευθυνών τους αρμόδιους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που διαχειρίστηκαν την φωτιά στο Μάτι.

Παραίτηση με βαριά σκιά και πλήθος ερωτηματικών για την κυβέρνηση

Σημειώνεται πως ο Ανδρ. Γκουρμάτσης ήταν επίσης εκείνος που από τις αρχές Απριλίου, με εμπεριστατωμένο και αναλυτικό άρθρο του στη Huffngtonpost.gr, περιέγραφε μία τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πυροσβεστικό Σώμα, εστιάζοντας την πολυδιαφημισμένη «αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, που επιχειρήθηκε το 2020 με τον Ν. 4662/2020», για την οποία καταγγέλλει πως αντί για τις διακηρύξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έφερε μεγάλη αύξηση θανάτων, πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων. «Η αναδιοργάνωση δηλαδή του ΠΣ έφερε στη χώρα για τα έτη 2020 και το 2021 έως την 22 Μαρτίου, συνολικά (97) θανάτους (ένα νέο Μάτι)» αναφέρει συγκεκριμένα στο άρθρο του.

Τότε, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής περιέγραφε μία εικόνα αποδιοργάνωσης και διάλυσης του Σώματος, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων πως ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων που προβλέπεται στον νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση τον περσινό Φεβρουάριο δεν λειτουργεί, καθώς και πως δεν έχουν εκδοθεί ακόμα ούτε οι αναγκαίες για την υλοποίησή του κανονιστικές διατάξεις. Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού είναι απαξιωμένη και υποστελεχωμένη, και μάλιστα, το μισό της ανθρώπινο δυναμικό έχει μετακινηθεί στην ιχνηλάτιση κρουσμάτων Covid, με αποτέλεσμα να μην έχει εξιχνιάσει ούτε μία σοβαρή υπόθεση εμπρησμού.

«Ένα νέο Μάτι» ο δραματικός απολογισμός της «αναδιοργάνωσης της Πυροσβεστικής» του 2020

Στη σημερινή του έκθεση, ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης περιγράφει με μελανά χρώματα την αποτελεσματικότητα του διωκτικού μηχανισμού, αρμόδιου για τη διερεύνηση των εγκλημάτων εμπρησμού σε δάση, είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση, σημειώνοντας πως αποδεικνύεται ιδιαίτερα αναποτελεσματικός. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, σε σύνολο 8.304 αγροτοδασικών πυρκαγιών που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να συλλάβουν στο πλαίσιο του αυτοφόρου μόλις 40 δράστες, δηλαδή ποσοστό μόλις 0,5% σε σχέση με τις υποθέσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι 37 κατηγορήθηκαν για εμπρησμό σε δάση από αμέλεια και 3 για εμπρησμό σε δάση από πρόθεση, με μόνο τον έναν από τους 40 να κρίνεται προσωρινά κρατούμενος και να οδηγείται σε κατάστημα κράτησης.

«Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι οι καμένες εκτάσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι περισσότερες σε ποσοστό 36%, σε σχέση με τον μέσο αριθμό των καμένων εκτάσεων κατά το αντίστοιχο διάστημα των ετών (2008 – 2020)» αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης.

«Η αύξηση των καμένων εκτάσεων παρατηρείται ωστόσο σε μια αντιπυρική περίοδο κατά την οποία έχει μισθωθεί για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία ο μεγαλύτερος αριθμητικά στόλος πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης και συνακόλουθα η μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τον ιδιαίτερα αυξημένο κόστος της καταστολής των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου» αναφέρει ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης, ενώ παραθέτει και στοιχεία για τις μισθώσεις πτητικών μέσων για την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε.

«Στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο έχουν μισθωθεί συνολικά 31 πτητικά μέσα για την αεροπυρόσβεση (10 Ε/Π βαρέως τύπου, 12 Ε/ Π μεσαίου τύπου, 1 Α/Φ Beriev, 6 Α/Φ Air Tractor και 2 Α/Φ (Β-142) μεταφοράς προσωπικού και αεροπυρόσβεσης), με κόστος μόνον για την εγκατάσταση 49.149.2000) ευρώ, χωρίς το κόστος του πτητικού έργου που υπολογίζεται στο ίδιο ύψος. Κι αυτό όταν το 2019 μισθώθηκαν συνολικά 18 πτητικά μέσα (6 Ε/Π βαρέως τύπου και 12 Ε/Π μεσαίου τύπου, με συνολικό κόστος δηλαδή για εγκατάσταση και το πτητικό έργο 31.390.000 ευρώ ευρώ και το 2020 μισθώθηκαν συνολικά 21 πτητικά μέσα (9 Ε/Π βαρέως τύπου και 12 Ε/Π μεσαίου τύπου), με κόστος μόνον για την εγκατάσταση χωρίς το πτητικό έργο ύψους 31.565.000 ευρώ» αναφέρεται στην έκθεση.

Διαβάστε αναλυτικά η έκθεση Γκουρμπάτση: