Οι ευάλωτες  χώρες της ευρωζώνης πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στα προγράμματά τους δημοσιονομικής ενοποίησης, παρά τις εκτιμήσεις ότι η περιοχή θα περιέλθει σε ύφεση φέτος, δήλωσε ο Επίτροπος για Οικονομικά θέματα, Όλι Εν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τις νέες της εκτιμήσεις για το 2012, που περικόπτουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη στην ένωση των 17 χωρών του ευρώ, ιδιαίτερα για τις χώρες που συμμετέχουν στα προγράμματα διάσωσης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Σε ετήσια βάση, η ευρωζώνη προβλέπεται να συρρικνωθεί 0,3% φέτος, έναντι εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,5% τον περασμένο Νοέμβριο.

Ωστόσο οι χώρες αυτές, όπως δήλωσε ο Rehn, θα πρέπει να κρατήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους και τους στόχους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Άφησε παράλληλα χώρο για πιθανές αναθεωρήσεις μετά από το Μάρτιο, όταν και θα υπάρχουν περισσότερα ολοκληρωμένα reports για τις ριψοκίνδυνες χώρες, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Λιτότητα, περισσότερη λιτότητα, λιτότητα στο διηνεκές!

«Τα κράτη μέλη που βρίσκονται υπό αυστηρή εποπτεία, θα πρέπει  να είναι σε θέση να πετύχουν τους στόχους των προϋπολογισμών τους» και να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, δήλωσε ο Ρεν σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη γνωστοποίηση των τελευταίων εκτιμήσεων της Κομισιόν.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει στην τελευταία τους συνάντηση ότι είναι απαραίτητο να εμμείνουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας.

Για να διασφαλιστεί ότι η οικονομική συρρίκνωση της ευρωζώνης το 2012 θα είναι «ήπια», ο Ρεν δήλωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση των κεφαλαίων διάσωσης της περιοχής προκειμένου να συγκρατηθεί η σπέκουλα των αγορών, η προώθηση του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, η καλύτερη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενίσχυση του πλαισίου της οικονομικής διακυβέρνησης, και οι επιπρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Είναι απαραίτητο η Ευρώπη να συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστική δράση», τόνισε ο Rehn.


Ύφεση στην ευρωζώνη, επικίνδυνα νούμερα για την Ελλάδα

Σε ήπια ύφεση έχει εισέλθει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ η Ελλάδα για άλλη μια χρονιά (2012) θα συρρικνωθεί κατά 4,4% του ΑΕΠ. Η νέα ύφεση έρχεται μετά την ύφεση κατά 6,8% το 2011. Για τον πληθωρισμό, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί σε αρνητικό έδαφος (αποπληθωρισμός) και θα μειωθεί κατά 0,50%, έναντι αύξησης 3,1% το 2011. Ο Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις για τις χώρες της ΕΕ, σημείωσε ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι κρίσιμοι για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρεν δήλωσε οτι «η αβεβαιότητα σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας έχει εκλείψει». 

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 0,3% εφέτος, ενώ το 2011 είχε αυξηθεί κατά 1,4%.

Για τον πληθωρισμό, η πρόβλεψη για την Ευρωζώνη είναι 2,1% και 2,3% για την ΕΕ, από 2,7% και 3,1% αντίστοιχα το 2010.  Στο σύνολο της ΕΕ, προβλέπεται στασιμότητα (0%), από ανάπτυξη 1,5% το 2011.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα αναφέρουν ότι το 2012 θα χαρακτηριστεί από κινδύνους, με βασικές πτυχές την «πολύ χαμηλή» εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα παρατηρηθεί και στην εσωτερική ζήτηση, λόγω της αναμενόμενης επιτάχυνσης στη «διόρθωση» της αγοράς εργασίας με τις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμά ότι οι εξαγωγές θα είναι λιγότερο δυναμικές από ότι την προηγούμενη τριετία, παρά τις μειώσεις στο κόστος εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις.