Η οργάνωση ανέφερε στον ιστότοπό της, σε κείμενο που υπογράφεται από τον επικεφαλής του γραφείου της στη Μέση Ανατολή, Τζόναθαν Ντάγκερ, ότι η φυλάκιση χωρίς δίκη είναι κοινή πρακτική στην Αίγυπτο, όπου 12 από τους 20 φυλακισμένους δημοσιογράφους κρατούνται ως προφυλακιστέοι.

Η δήλωση σημειώνει ότι η αιγυπτιακή αστυνομία: «Συνέλαβε [τον Γκανέμ] στο σπίτι του στις 21 Μαΐου 2021, ο οποίος κρατήθηκε χωρίς επικοινωνία για πέντε ημέρες πριν οδηγηθεί ενώπιον εισαγγελέα και τεθεί σε προσωρινή κράτηση για φερόμενη συμμετοχή σε “απαγορευμένη οργάνωση” και διάδοση “ψευδών πληροφοριών”», σημειώνοντας ότι αυτές οι κατηγορίες «χρησιμοποιούνται συχνά για τη σύλληψη δημοσιογράφων στην Αίγυπτο».

Ο Γκανέμ βρίσκεται υπό κράτηση για περισσότερα από δύο χρόνια, καθώς η προσωρινή κράτηση του ανανεώνεται κάθε 15 έως 45 ημέρες από τις 26 Μαΐου 2021.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι ο αιγυπτιακός κώδικας ποινικής δικονομίας έχει όριο δύο ετών στην προφυλάκιση, ανεξάρτητα από τις κατηγορίες. Ωστόσο, ο Γκανέμ εξακολουθεί να κρατείται και να στερείται ιατρικής περίθαλψης. Είναι 69 ετών και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και διαβήτη.

«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την προσωρινή κράτηση ως τιμωρητικό εργαλείο κατά των δημοσιογράφων. Ο Ταουφίκ Γκανέμ είναι ένας θαρραλέος και αξιόπιστος επαγγελματίας των μέσων ενημέρωσης που δεν θα έπρεπε να περάσει τη συνταξιοδότησή του στη φυλακή», υποστήριξε ο Τζόναθαν Ντάγκερ.