«Στο Δημόσιο εργάζονται σήμερα 640 χιλιάδες μόνιμοι υπάλληλοι, περίπου 80 χιλιάδες συμβασιούχοι -άρα 720.000- και στις λεγόμενες ΔΕΚΟ που δεν είναι στο Χρηματιστήριο και εποπτεύονται από το κράτος περίπου 25 χιλιάδες εργαζόμενοι. Μιλούμε, δηλαδή, για έναν αριθμό περίπου 745- 750 χιλιάδων υπαλλήλων, εκ των οποίων, οι περίπου 190 χιλιάδες είναι εκπαιδευτικοί και οι περίπου 165 χιλιάδες είναι ένστολοι όλων των κατηγοριών και βαθμίδων», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Εάν το κράτος δεν παίξει τον αναπτυξιακό του ρόλο, δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ την κρίση», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Flash.

«Το κράτος πρέπει να κοπεί σε τομείς όπου σήμερα η λειτουργία του δεν προσφέρει τίποτα στο κοινωνικό σύνολο και το επιβαρύνει με το λειτουργικό κόστος το οποίο έχει», ανέφερε και ανέπτυξε επτά πυλώνες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως είπε ο κ. Ρέππας, ξεκίνησε ήδη η αξιολόγηση των δομών στο υπουργείο του, ακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και «μέχρι το τέλος του χρόνου θα γνωρίζουμε όχι πόσες υπηρεσίες έχουμε αλλά και τι επιπέδου είναι αυτές οι υπηρεσίες, πόσο καλές είναι, αν ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες». Παράλληλα, πρόσθεσε, θα ξεκινήσει και η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού.

Υπό την επίβλεψη της Task force και με συμμετοχή ιδιωτών η αξιολόγηση στο Δημόσιο

Την τύχη του προσωπικού θα κρίνουν στελέχη του δημοσίου που θα εκπαιδευτούν σε ειδικά σεμινάρια, σε συνεργασία με ιδιώτες εμπειρογνώμονες και υπό την επίβλεψη των γάλλων ειδικών της 
Task force, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν κατά τη διαδικασία με παρατηρήσεις και επισημάνσεις. 

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Ρέππας, «είναι ένα έργο που ξεπερνά τον ορίζοντα μιας κοινοβουλευτικής περιόδου. Φιλοδοξούμε όμως να στήσουμε μια βάση, ένα κεκτημένο, για να το βελτιώσει η επόμενη κυβέρνηση και να οδηγήσει σε ένα καλό κράτος». 

Προ των πυλών βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων. Σύμφωνα με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο κ εντός της εβδομάδας. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μειωθούν οι οργανικές μονάδες των Υπουργείων κατά 35% με 36% κατά μέσο όρο, κάτι που στην πράξη θα σημάνει την κατάργηση 1.860 θέσεων ευθύνης με στόχο την εξοικονόμηση 6 εκατομμυρίων ευρώ μόνο από τη μη απόδοση των σχετικών επιδομάτων.