Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, το σχέδιο το έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νότης Μηταράκης και στο πρώτο του στάδιο, προβλέπει αρχικά πώληση οφειλών της τάξης των 12 δισ. ευρώ, σε σύνολο 35 δισ. οφειλών που είναι καταγεγραμμένες στα «βιβλία» των Ταμείων. Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο τετράμηνο του 2020.

Όπως σημειώνεται, το σχέδιο θα επικεντρώνεται σε οφειλές, κυρίως εργοδοτικές εισφορές, άνω των 100.000 ευρώ. Δεν θα αφορά οφειλές των αυτοαπασχολούμενων, ενώ θα ορίσει την 31 Δεκεμβρίου 2014 ως όριο, δηλαδή θα πωληθούν «κόκκινες» οφειλές μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Το δημοσίευμα επικαλείται Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται. «Υπάρχει μια στρατηγική να πωληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, τις οποίες το σύστημα δεν κατάφερε να συλλέξει τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ένας εξ’αυτών στο Reuters.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πώληση αυτών των οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές, κάτω από την ονομαστική τους αξία, έναντι μετρητών και στη συμφωνία μαζί τους για την καταβολή ενός ποσοστού από τις οφειλές που θα καταφέρουν αυτοί να εισπράξουν.

Η κυβέρνηση αναζητεί επίσης σύμβουλο για την υλοποίηση του σχεδίου. Το σχέδιο δεν θα περιλαμβάνει τιτλοποίηση, καθώς αυτό θα προκαλούσε πιθανώς την αντίδραση της Eurostat.

Διαψεύδει το δημοσίευμα ο Βρούτσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προχώρησε σε λιτή δήλωση με την οποία διαψεύδει το δημοσίευμα. «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αχτσιόγλου: Άγρια και επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των ασφαλισμένων

Για «άγρια και επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των ασφαλισμένων από την κυβέρνηση της ΝΔ κάνει λόγο σε ανάρτησή της στο Facebook, η τομεάρχης Εργασίαςτου ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, που προσθέτει:

«Ο κ. Μηταράκης διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβερνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών υψους 12 δις ευρώ για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει.

Αν το μοναδικό πρόβλημα ήταν το μπάχαλο στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν για γέλια. Επειδή όμως το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες των ασφαλισμένων, γίνονται επικίνδυνα.

Όπως λέει και ένα παλιό αυστριακό ρητό: η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά καθόλου σοβαρή».