Όπως αποκαλύπτει το Reuters, η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού και πυραυλικού αμυντικού θόλου ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,11 δισεκατομμυρίων δολαρίων συγκεκριμένα), στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, καθώς ανακάμπτει από μια παρατεταμένη κρίση χρέους. Τις πληροφορίες αποδίδει το μέσο σε δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων σήμερα Πέμπτη 14/11.
Επίσης, οι άμυνες θα μιμούνται πιθανότατα τον αμυντικό θόλο του Ισραήλ και άλλα συστήματα που αναχαιτίζουν πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια χτυπημάτων από τους γείτονές του εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Γάζα και το Λίβανο.
«Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό σύστημα και σύστημα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», δήλωσε στο Reuters μια πηγή με γνώση του θέματος μετά από μια ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ», δήλωσε ακόμα η πηγή.
Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την κλίμακα της πιθανής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δαπανήσει 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2035 για να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας μεταξύ άλλων, παρουσίασε σήμερα 14/11, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, μία, όπως την ονόμασε, νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σχετικά με την αεράμυνα, υποστήριξε ότι «πρέπει να μπούμε στην εποχή των drones. Κάθε μονάδα του Ελληνικού Στρατού θα έχει δυνατότητα αντι-drone, και οι 3 από τους 4 τύπους των Ταγμάτων που δημιουργούμε θα έχουν και δυνατότητα να εκπέμπουν drones. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε ότι έχει εκπονηθεί «ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων ώστε να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης γενεάς. Δηλαδή τα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35 όταν αποκτήσουμε».
Μάλιστα, προχώρησε και σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία συνοδεύει το νέο πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων με τον αμυντικό θόλο και σχετική φωτογραφία.
Με τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024 -35 δημιουργείται ενιαίος αντιαεροπορικός και αντί – drone «θόλος» σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο μονάδας.#elladadynati pic.twitter.com/5p3uLTGd15
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 14, 2024