Συγκεκριμένα, η Γερουσία ενέκρινε με 63 ψήφους υπέρ και 3 κατά το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με μέλη του σώματος, το νομοσχέδιο αναμένεται να αποσπάσει «το ίδιο επίπεδο υποστήριξης» όταν τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Όταν εγκριθεί το νομοσχέδιο, καθιστώντας την απόφαση για τη μερική εθνικοποίηση οριστική, η προσοχή θα στραφεί στην αποζημίωση που προτίθεται να καταβάλει το Μπουένος Αιρες στη Repsol για το ποσοστό της. Ήδη, αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει ότι η προσφορά της κυβέρνησης θα είναι πολύ χαμηλότερη από τα 9,3 δισ. δολάρια που ζητεί η διοίκηση της ισπανικής ενεργειακής εταιρείας.
Οι περισσότεροι πολίτες στην Αργεντινή τάσσονται υπέρ της μερικής επανεθνικοποίησης της YPF, η οποία ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990, έπειτα από 70 χρόνια που παρέμενε υπό τον έλεγχο του κράτους. Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι η οικονομική κρίση της περιόδου 2001-2 οφείλεται στο κύμα ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων υπέρ της ελεύθερης αγοράς εκείνης της δεκαετίας. Η Αργεντινή δεν έχει ακόμα επιστρέψει στις παγκόσμιες χρηματαγορές, μια δεκαετία μετά την χρεοκοπία του 2001, τη μεγαλύτερη στην οικονομική Ιστορία.
Με τις μνήμες εκείνης της κρίσης ακόμα νωπές, πολλοί ψηφοφόροι τάσσονται υπέρ των διακηρύξεων της προέδρου Φερνάντες δε Κίρσνερ περί ενεργειακής αυτονομίας και εθνικής κυριαρχίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Poliarquia που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, το 62% των πολιτών τάσσεται υπέρ της μερικής εθνικοποίησης, ενώ το 23% εναντιώνεται στην κίνηση αυτή.
«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αντανακλά μια ιδιότροπη ή τυχαία απόφαση», δήλωσε ο γερουσιαστής της κυβερνητικής παράταξης Μαρσέλο Φουέντες. «Είναι ένα λογικό αποτέλεσμα που απορρέει από την ανάγκη να αντιστρέψουμε τη λογική της ελεύθερης αγοράς στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής».