Σύμφωνα με τη λίστα του «Ριζοσπάστη» στα όπλα που έχει στείλει η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνονται:

100 έως 130 τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού BMP-1 με όλα τα πυρομαχικά για πολυβόλα,  2.100 ρουκέτες RM-70, 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, τουλάχιστον 60 δυσεύρετοι και πανάκριβοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stiger», 17.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι RPG.

Το κόστος των διατιθέμενων πυρομαχικών προσεγγίζει τα 30.000.000 ευρώ, και είναι όλα επιχειρησιακά, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη μεταφορά όλων αυτών στήθηκε από το ΝΑΤΟ μια εναέρια επιχείρηση 21 εναέριων αποστολών, αποτελούμενη από 6 ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, 10 καναδέζικα και 5 από τη Νέα Ζηλανδίας.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι κατά πόσο αυτός ο αριθμός συνάδει με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, που υποστήριζε ότι: «Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστο την αμυντική δυνατότητά της», όπως επίσης και το γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν προβαίνει, όπως οι άλλες χώρες που έχουν στείλει οπλισμό στην Ουκρανία, στη δημοσιοποίηση του ακριβούς όγκου και της φύσης του απεσταλμένου πολεμικού υλικού.

Άγνωστος παραμένει, επίσης, ο αριθμός των ελληνικών όπλων που έχουν σταλεί στην Ουκρανία μετά τις 27 Απριλίου, οπότε και σταματά η καταγραφή του «Ριζοσπάστη».

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Interpol προειδοποιεί ότι ο οπλισμός που προορίζεται για την Ουκρανία μπορεί να καταλήξει στη μαύρη αγορά ή και στα χέρια εγκληματιών, φέρνοντας στην επιφάνεια το παράδειγμα του Αφγανιστάν.

Χαρακτηριστικά, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Γιούργκεν Στοκ, κάλεσε τα κράτη-μέλη της Interpol να αναλάβουν ενεργό δράση στο θέμα του εντοπισμού των συγκεκριμένων όπλων, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian. «Οι εγκληματικές ομάδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν χαοτικές καταστάσεις όπως και τη διαθεσιμότητα όπλων, ακόμη κι αυτών που χρησιμοποιούνται από τον στρατό, συμπεριλαμβανομένου του βαρέως οπλισμού. Αυτά θα είναι διαθέσιμα στη μαύρη αγορά και θα δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση. Καμία χώρα ή περιοχή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς βοήθεια το συγκεκριμένο πρόβλημα επειδή οι εν λόγω ομάδες δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Στοκ.