Σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη, σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έγγραφο, αυτήν την περίοδο έχουν αναπτυχθεί από τη μεραρχία 5.850 άτομα, στο πλαίσιο της στρατιωτικής ετοιμότητας και της προετοιμασίας για την ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται αφενός για δυνάμεις του ΝΑΤΟ που αποτελούνται από 900 άτομα στη Βουλγαρία και 1.300 άτομα στη Ρουμανία και αφετέρου για δυνάμεις υπό τη διοίκηση του 5ου ΣΣ των ΗΠΑ, με άλλα 650 άτομα στη Βουλγαρία και 3.000 στη Ρουμανία.

Πρόκειται για ανάπτυξη πολύ σημαντικών δυνάμεων που αναθερμένουν τις ανησυχίες για γενικευμένο πόλεμο ενώ οι φόβοι για άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία απογειώνονται, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το έγγραφο διαπιστώνει ότι οι υποδομές που αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμες για την εκπαίδευση της παραπάνω δύναμης σε Ρουμανία και Βουλγαρία δεν είναι κατάλληλες. Έτσι ζητείται από την Ελλάδα να διαθέσει, με έγκριση από το ΓΕΕΘΑ, ελληνικά πεδία βολής και ασκήσεων και πιο συγκεκριμένα το «Ψηλός Στάλος» του Εβρου σε ιταλικές και αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, την ανησυχία και την αντίθεσή του στα σχέδια αυτά εκφράζει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι των χωριών γύρω από το πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» πολλές φορές στο παρελθόν έχουν αντιδράσει για τις βολές και τις ασκήσεις, που προξενούν ακόμα και ζημιές στα σπίτια τους, ενώ συχνές είναι οι πυρκαγιές λόγω των βολών».

«Τώρα όσο ποτέ έχουμε ανάγκη το Αντιπολεμικό Κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό, ενάντια στην φιλοπόλεμη και πρόθυμη κυβέρνηση της ΝΔ, το στρατιωτικό κατεστημένο, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», τονίζει ο «Σπάρτακος».