Μια ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή της Αταλάντης μετράμε ζημιές σε πολλά ενώ για την καθίζηση τμήματος της παραλίας «Μύλος των Γιάλτρων» στην Αιδηψό.

Ιδιαίτερα καθησυχαστικός εμφανίστηκε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, λέγοντας στην εκπομπή «Νewsroom» ότι «ο σεισμός δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση από το ρήγμα της Αταλάντης». Άποψη με την οποία συμφώνησε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος o οποίος υποστήριξε στις «Συνδέσεις» ότι ένας σεισμός, με τέτοιο μέγεθος αρκετά χαμηλό, δεν φαίνεται ό,τι έχει τη δυνατότητα να διεγείρει γειτονικά ρήγματα όπως είναι το ρήγμα της Αταλάντης.

Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη η περιοχή είναι ένα μέρος χαμηλής γενικά σεισμικότητας. «Έχει μια διεύθυνση βορειοδυτική Νοτιοανατολική. Χρειαζόμαστε λίγα περισσότερα επίκεντρα για να προβούμε σε μια αξιολόγηση ακολουθίας» σημείωσε τονίζοντας ότι τα μεγέθη δεν είναι μεγάλα. Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να μην φοβηβεί σε περίπτωση ενός νέου μετασεισμού της τάξεως ακόμη και των 3,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Ωστόσο η σεισμική δόνηση των 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ προκάλεσε προβλήματα και στην Ιστιαία Αιδηψού όπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Κοτζιά, μια παραλία υπέστη καθίζηση. «Τον σεισμό τον καταλάβαμε για τα καλά. Ήταν πολύ έντονο το ταρακούνημα σε όλο τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Μετά τις σεισμικές δονήσεις, στην παραλία «Μύλος των Γιάλτρων», μέσα στον κόλπο των Λουτρών της Αιδηψού, είχαμε μία υποχώρηση ουσιαστικά της παραλίας».

Περιγράφοντας το γεωδυναμικό φαινόμενο που συνέβη μετά την σεισμική δόνηση ο κ. Κοντζιάς εξήγησε ότι το φαινόμενο της υποχώρησης του εδάφους σημειώθηκε σε έκταση περίπου 150 έως 200 τετραγωνικών μέτρων, που πλέον έχει αποκλειστεί για τους λουόμενους.

«Σε επικοινωνία που είχαμε με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών μας ενημέρωσαν ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβεί σε ένα σημείο που γίνονται συγκεντρώσεις άμμου οι οποίες υποχώρησαν όπως υποχωρεί μια χιονοστιβάδα μετά από από κάποια δόνηση. Είναι κάτι το οποίο είχε ξανασβεί το 1995, μετά από κάποια άλλη σεισμική δόνηση» ανέφερε ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού.