Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Van Rompuy εξηγεί ότι «θα πρέπει κάνεις να λάβει υπ΄ όψιν ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα σημαίνει μεγαλύτερη χρηματοδοτική προσπάθεια για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη» και δηλώνει ότι ο ίδιος «δεν θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων».
 
«Εάν οι στόχοι της Ελλάδας ή άλλων κρατών που έχουν τεθεί υπό την “ομπρέλα σωτηρίας” μετατεθούν, τότε χρειάζονται περισσότερα δάνεια και αυτό, προφανώς, δημιουργεί προβλήματα για κάποια κράτη – μέλη» προσθέτει. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η περίπτωση της Ισπανίας είναι διαφορετική: «Εάν δοθεί στην Ισπανία μεγαλύτερη ευελιξία για τη μείωση του ελλείμματος ως το 2014, τότε αυτό δεν θα είχε άμεσες συνέπειες στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης» σημειώνει.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε όλα τα κράτη-μέλη της να δεσμευθούν στην μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών τους συστημάτων, συνδέοντας την συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής.
 
“Μπορούν να γίνουν συστάσεις στην Ένωση στο σύνολό της, ώστε… να υπάρξει συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία συνταξιοδότησης και στο προσδόκιμο ζωής”, ανέφερε ο Van Rompuy.
 
“Μπορούν να δεσμευτούν και οι 27 χώρες-μέλη να μεταρρυθμίσουν τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, με έναν εναρμονισμένο τρόπο, με έναν καθορισμένο στόχο”, συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αποφασιστικής σημασίας “να μην γίνουν απλώς συστάσεις, διότι μετά καθεμιά χώρα θα κάνει ό,τι θέλει”, αλλά η μεταρρύθμιση “να γίνει με δεσμευτικό τρόπο”.
 
“Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε τους επόμενους μήνες και προτιθέμεθα να βάλουμε κάτι στο τραπέζι στο ευρωπαϊκό συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και της 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες στην οποία θα αναζητηθούν εκ νέου λύσεις για την κρίση στην ευρωζώνη.
 
Ο Van Rompuy αναφέρθηκε ακόμα στο σχέδιο της τραπεζικής ένωσης που είχαν θίξει οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην σύνοδο της G20 στο Λος Κάμπος, στο Μεξικό. “Η τραπεζική ένωση είναι θεμελιώδης”, είπε, προσθέτοντας: “θεωρώ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα σε αυτό από ό,τι σε άλλους τομείς. Και μπορεί να υπάρξει ταχεία πρόοδος υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”, ανέφερε.