Εκατοντάδες μαχητές του ISIS έχουν κατασκηνώσει σε ερημικές περιοχές όπου ούτε ο συνασπισμός ούτε ο συριακός στρατός ασκούν τον πλήρη έλεγχο. Η Ρωσία – η οποία μαζί με την Τουρκία πραγματοποιεί κοινές περιπολίες στη βόρεια Συρία – έχει συμφωνήσει σε ειδικές ζώνες όπου μπορεί να επιχειρήσει ο συνασπισμός.

Ωστόσο, ο Ρώσος υποναύαρχος Oleg Gurinov, επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης για τη Συρία, είπε στο Tass ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εντοπιστεί δύο φορές σε περιοχές που βρίσκονται έξω από τις συμφωνημένες ζώνες.

«Προκλητικές ενέργειες από την πλευρά των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν σημειωθεί στην επαρχία Χασάκε… η ρωσική πλευρά προχώρησε σε διαμαρτυρία στον συνασπισμό», είπε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εναντίον ομάδων ευθυγραμμισμένες με το Ιράν τις οποίες κατηγόρησε για επίθεση με drone που σκότωσε έναν Αμερικανό εργολάβο σε βάση του συνασπισμού στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η Ρωσία παρενέβη στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας το 2015, ανατρέποντας την ισορροπία υπέρ του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η Μόσχα έκτοτε έχει επεκτείνει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις στη χώρα με μόνιμη αεροπορική βάση και διαθέτει επίσης ναυτική βάση.