Η Αίγυπτος έχει σημαντικούς στρατηγικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία υπήρξε βασική πηγή τα τελευταία χρόνια σιταριού, όπλων και τουριστών. Αυτή την εβδομάδα, η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Rosatom ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Αιγύπτου, το μεγαλύτερο ρωσοαιγυπτιακό έργο από τότε που ολοκληρώθηκε το Υψηλό Φράγμα του Ασουάν στο Νείλο το 1970.

Αφού συναντηθεί με μέλη του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, ο Λαβρόφ θα ταξιδέψει στην Αιθιοπία και την Ουγκάντα, δύο χώρες των οποίων οι σχέσεις με τη Δύση έχουν υποστεί ένταση, καθώς και στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Στην Αφρική, η Ρωσία βρήκε χώρο για να αποκαταστήσει την επιρροή της, προσφέροντας βοήθεια για ζητήματα ασφάλειας με λιγότερους όρους από τη Δύση και, ταυτόχρονα, πολιτική κάλυψη από τη δυτική κριτική, δήλωσε ο Θίοντορ Μέρφι, διευθυντής Αφρικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Καθώς τα αφρικανικά κράτη αναζητούν εναλλακτικές, αντιμετωπίζουν ένα «αμελητέο έως ανύπαρκτο» κόστος στη σφυρηλάτηση δεσμών με τη Ρωσία.