«Σε αυτούς τους καιρούς εντάσεων και αυξημένων κινδύνων, τα πυρηνικά κράτη έχουν ειδική ευθύνη να αποτρέψουν την κλιμάκωση. Τούτου λεχθέντος, καλώ για άλλη μια φορά την Ουάσιγκτον να επιστρέψει όλα τα πυρηνικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό πίσω στην εθνική της επικράτεια, να εξαλείψει τις υπερπόντιες υποδομές για την αποθήκευσή τους και συντήρηση και να εγκαταλείψει την πρακτική της προσομοίωσης της χρήσης τέτοιων όπλων με τη συμμετοχή στρατευμάτων από μη πυρηνικές χώρες ως μέρος των “κοινών πυρηνικών αποστολών” του ΝΑΤΟ», είπε ο πρεσβευτής, σχολιάζοντας ένα άρθρο του Politico που έλεγε ότι οι ΗΠΑ θα επισπεύσουν τα σχέδια για την αποθήκευση αναβαθμισμένων βομβών B61-12 στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το TASS.

«Οι αξιωματούχοι της διοίκησης αναφέρονται παραδοσιακά σε αυτά τα όπλα ως τακτικά και υποστηρίζουν ότι το οπλοστάσιο παρόμοιων όπλων της Ρωσίας είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο από αυτό των ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν αποκαλύπτουν το γεγονός ότι όλα τα τακτικά πυρηνικά μας όπλα είναι αποθηκευμένα σε κεντρικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία και δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο Αντόνοφ. «Όσον αφορά τις αεροπορικές βόμβες των ΗΠΑ, αυτές αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκές χώρες με σύντομους χρόνους πτήσης προς τα σύνορα της Ρωσίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι βόμβες B61-12 έχουν στρατηγική σημασία παρά την περιορισμένη χωρητικότητά τους», σημείωσε.

«Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, μαζί με τους εταίρους του ΝΑΤΟ, πραγματοποιούν τακτικά ασκήσεις για τη χρήση αυτών των όπλων. Τέτοια εκπαίδευση πραγματοποιείται επί του παρόντος στο πλαίσιο της άσκησης Steadfast Noon. Η ηγεσία της Βορειοατλαντικής συμμαχίας ισχυρίζεται ότι η δραστηριότητα δεν στοχεύει τη Ρωσία. Το ερώτημα είναι τότε εναντίον ποίου η συμμαχία εξασκεί τη χρήση πυρηνικών όπλων, εάν η χώρα μας περιγράφεται ως η “πιο σημαντική και άμεση απειλή” για την ασφάλεια στη στρατηγική της έννοια;». πρόσθεσε ο Ρώσος πρέσβης.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα ότι μέλη μιας μονάδας του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας ανατίναξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Θάλασσα της Βαλτικής, κατηγορώντας ευθέως ένα μέλος του ΝΑΤΟ για δολιοφθορά σε ρωσικές υποδομές κρίσιμης σημασίας. Το υπουργείο δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτόν.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αντιπρόσωποι αυτής της μονάδας του Βρετανικού (Βασιλικού) Ναυτικού συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου φέτος, ανατινάζοντας τους αγωγούς αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2», αναφέρεται στην ανακοίνωση.