Παρά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία τονίζουν πως θα μείνουν προσηλωμένοι στη συμφωνία που έχουν υπογράψει. Και οι τέσσερις χώρες υπογραμμίζουν ότι η άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα έχουν θετικό αντίκτυπο στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις τους με το Ιράν. Η Τεχεράνη ζητά από τους Ευρωπαίους να αποδείξουν εμπράκτως τη στήριξη τους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποίησε την Τρίτη την απειλή του για απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA), υποστηρίζοντας πως «το ιρανικό καθεστώς λέει ψέματα για το πρόγραμμα του». Η συμφωνία είχε υπογραφεί το 2015 ανάμεσα στις ΗΠΑ (επί Ομπάμα), το Ιράν, την Κίνα, την Γαλλία, την Βρετανία, την Γερμανία και την Ρωσία.
Μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, η Ρωσία έσπευσε να τονίσει πως «οι ΗΠΑ υπονομεύουν τη διεθνή εμπιστοσύνη στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας», ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισε ότι η Μόσχα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία που έχει κάνει για τα πυρηνικά του Ιράν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, που διαβεβαίωσαν τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγσί, πως θα ακολουθήσουν το αρχικό πλάνο. Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών και η Χέλγκα Σμιτ, η αναπληρωτής επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δεσμεύτηκαν απέναντι στην Τεχεράνη.
«Όσο το Ιράν συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η ΕΕ θα παραμείνει δεσμευμένη στη συνεχιζόμενη, πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας. Η άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ουσιώδες μέρος της συμφωνίας. Η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η άρση των κυρώσεων έχουν θετικό αντίκτυπο στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με το Ιράν».
Αμφιβολίες για τις προθέσεις των Ευρωπαίων
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων χωρίς να υπάρχουν απτές εγγυήσεις, καθώς θεωρεί ότι στο μέλλον μπορεί να αποχωρήσουν από τη συμφωνία.
«Τώρα λένε ότι θέλουν να συνεχιστεί η πυρηνική συμφωνία με τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, δεν εμπιστεύομαι αυτές τις τρεις χώρες. Αν θέλετε να έχετε μια συμφωνία, τότε εξασφαλίστε πραγματικές εγγυήσεις, γιατί αύριο θα κάνουν το ίδιο με αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αν δεν υπάρξουν οι εγγυήσεις που ζητά «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».